Rajoy s’espolsa la responsabilitat sobre el referèndum de Catalunya

  • També evita de pronunciar-se sobre el d'Escòcia

VilaWeb
Redacció
24.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Ningú no m’ha demanat cap referèndum, i jo no tinc capacitat de fer-ne ni puc autoritzar-ne’, va dir ahir el president del govern espanyol, Mariano Rajoy. Així, i escudant-se en el fet que la llei no preveu referèndums, Rajoy va respondre a la senadora de CiU Montserrat Candini, que li havia dit que Catalunya tenia ‘una gran il·lusió col·lectiva’, la de ‘poder definir el seu futur’, i que ‘ni els polítics miops no ho impedirien’.

Rajoy es va espolsar la responsabilitat sobre una consulta insistint que aquesta requeia en les corts generals espanyoles i que ell estava obligat a complir la llei: ‘No em demaneu que la incompleixi’, va dir a Candini, i va explicar que per a fer un referèndum calia reformar la constitució espanyola, dissoldre les corts, convocar eleccions, ratificar la reforma constitucional i, finalment, fer la consulta.

Candini havia posat com a exemple el cas escocès, on ‘la llei és al servei de la democràcia i no la seva gàbia. ‘De què teniu por, senyor Rajoy? De la voluntat popular, del diàleg, de la democràcia?’. I va recordar que Catalunya se sent agreujada malgrat l’aportació feta durant tots aquests anys, i el suport als governs espanyols.

Rajoy també va dir que en la reunió amb Artur Mas aquest li havia advertit que si no acceptava la proposta de pacte fiscal hauria d’assumir-ne les conseqüències. ‘Després em vaig trobar que dissolia les corts i faria un referèndum, i a través d’un diari em vaig assabentar de la pregunta del referèndum. És molt difícil construir res’, i va considerar que la convocatòria d’eleccions del president Mas era ‘una fugida endavant perquè no es parli del seu govern i es parli d’altres coses’.

Sobre el referèndum d’Escòcia, també va esquivar la resposta i es va limitar a dir que no era la seva funció valorar les decisions adoptades per estats sobirans. Però va afegir: ‘El referèndum a Escòcia es farà d’acord amb la legalitat vigent al Regne Unit, que és com es fan les coses en els llocs sensats i en democràcia’, en referència a la legalitat d’una consulta a Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any