El País Basc i Galícia tanquen la campanya del canvi

  • Els electors faran fora Patxi López de la presidència del govern basc en favor d'Urkullu o de Mintegi · Feijóo pot perdre la majoria absoluta i l'esquerra el vol fora

VilaWeb
Redacció
19.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de quinze dies d’intensa campanya electoral el País Basc i Galícia entraran a mitjanit en la jornada de reflexió que precedeix la votació. A tots dos territoris les enquestes indiquen un canvi de govern. Patxi López deixarà la presidència i Alberto Núñez Feijóo, que pot perdre la majoria absoluta, haurà d’esperar si les formacions d’esquerra són capaces de pactar. Al País Basc, la força del canvi vindrà del PNB, que pot recuperar el poder, o d’EH Bildu, que serà la gran campanada de la jornada electoral.

Un parlament sense majories clares, al País Basc

El pacte parlamentari entre el PSE-PSOE i el PP al País Basc perquè Patxi López governés amb una majoria parlamentària construïda amb la prohibició de la participació de l’esquerra abertzale es va trencar ja fa uns mesos. Però diumenge serà la ciutadania qui expulsarà l’aliança PSE-PP de les principals institucions basques. Els principals beneficiats seran, segons indiquen totes les enquestes, el Partit Nacionalista Basc liderat per Iñigo Urkullu i EH Bildu, que presenta Laura Mintegi com a candidata a la presidència del govern.

L’escenari resultant de les eleccions no oferirà majories còmodes per governar ni a PNB ni a Bildu. Per tant, els pactes post-electorals seran els que definiran qui i com es forma el nou govern basc després de l’avançament electoral. Els negociadors del nou govern seran els dos favorits i el PSE, amb menys força parlamentària. En qualsevol cas, el que quedarà en evidència és que la força que van adquirir el PSE i el PP en les convocatòries anteriors era el resultat directe de l’exclusió de l’esquerra abertzale de les institucions.

L’esquerra contra Feijóo, a Galícia

El cas de Galícia és diferent. La legislatura que es tanca l’ha governada amb majoria absoluta el PP de Núñez Feijóo. Fins ara, el PP era l’únic partit de la dreta gallega, però diumenge els electors podran votar també la proposta de l’ex-banquer Mario Conde i això pot debilitar lleument Feijóo. Per l’altra banda, l’esquerra es presenta més dividida que mai per la fractura del BNG en l’últim congrés dels nacionalistes. D’aquella fractura en van sortir dues escissions que han decidit presentar-se, amb més opcions d’èxit la que lidera l’històric Xosé Manuel Beiras, Alternativa Galega de Esquerda. Beiras es presenta de la mà d’Esquerda Unida i té opcions d’aconseguir grup parlamentari propi, segons algunes enquestes.

El PSG no és capaç de capitalitzar el vot del descontentament amb les retallades de Feijóo i pot aconseguir una representació semblant a l’actual, com a primera força de l’esquerra però lluny del PP. Per tant, el mapa electoral que resulti de les eleccions de diumenge pot obrir un període de negociació entre les forces d’esquerra per un acord de govern que es presenta molt difícil, sinó impossible.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any