Xosé Manuel Beiras: ‘Hi haurà més vot nacionalista que mai a Galícia’

  • Entrevistem el candidat de l'Alternativa Galega de Esquerda a les eleccions gallegues de diumenge

VilaWeb
Pere Cardús i Cardellach
18.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les eleccions gallegues es presenten diumenge amb més fragmentació de l’àmbit sobiranista que mai, després de l’escissió del BNG i la formació d’A Nova (que es presenta amb Esquerda Unida amb el nom Alternativa Galega de Esquerda) i de Compromiso por Galicia. Hem entrevistat el dirigent històric del galleguisme, Xosé Manuel Beiras, cap de llista d’Alternativa Galega de Esquerda a la candidatura de la Corunya.

—Quin resultat us satisfaria diumenge, considerant que sou una formació nova?
—El nostre objectiu primordial declarat és de posar fi a la majoria del PP i parar la ‘brigada dels enderrocaments’, com anomenem el govern gallec de Feijóo. Això ens satisfaria plenament. Sobre els nostres resultats, tot indica que tindrem grup parlamentari propi, que no és poca cosa per començar.

—Quina és la vostra proposta política diferenciada?
—Em penso que la nostra campanya aporta una alenada d’aire fresc, de novetat al marge del sistema de partits actual, un compromís de participació i de treballar per defensar d’una manera creïble els interessos de la majoria social agredida per la política de la dreta.

—Quin resultat us ofereix la coalició amb Esquerda Unida?
—Ensorrem una barrera, un tabú entre camps de l’esquerra espanyola i nacionalista per encarar una situació excepcional. ‘Cal parar-los!’ diu el nostre eslògan. El futur i els resultats de la coalició, que tan sols és per al Parlament de Galícia, diran si l’hem encertada. El nacionalisme gallec ja es va aliar el 1936 amb l’esquerra espanyola del Front Popular per aconseguir l’estatut d’autonomia i va ser un èxit, desgraciadament estroncat poc després per la incursió d’Àtila a Galícia.

—Quines conseqüències tindrà la fragmentació del vot sobiranista?
—No hi ha fragmentació, perquè el nostre electorat prové sobretot de la gent que ja havia abandonat el BNG per l’abstenció en els processos electorals anteriors, i de la gent jove que prefereix quelcom més fresc i que no pensava pas votar les altres alternatives electorals nacionalistes. Em sembla que hi haurà més vot nacionalista que mai.

—Com influeix el procés sobiranista català la campanya gallega?
—Amb tot el respecte per aquest procés tan interessant i exemplar en molts aspectes, pensem que la influeix molt poc. El nostre país és molt diferent, es troba immergit en uns altres processos, i la utilització del cas català per a fer por amb una ‘Espanya trencada’ ja no espanta ningú, si més no aquí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any