Evolució d’una tendència: de la granja a Internet

  • El 1971 va néixer una organització que promovia voluntariats en granges ecològiques del Regne Unit. Anys més tard, diverses plataformes online han recollit aquesta filosofia: moure's pel món a baix cost i compartir experiències.

VilaWeb
VilaWeb
Guillem Sánchez, Laia Ros
16.10.2012 - 10:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CouchSurfing no és la única iniciativa que ha aparegut en els últims anys relacionada amb el món de l’acolliment de viatgers, de compartir experiències culturals i vitals a través d’una plataforma per internet. Altres organitzacions, algunes amb ànim de lucre declarat i d’altres sense, han aprofitat la crisi econòmica com una oportunitat per aparèixer a la xarxa. La majoria recullen la filosofia de de WWOOF (World Wide Opportunities on Organic Farms), que té com a lema “viure, aprendre, mostrar estils de vida ecològics”.

WWOOF és una xarxa que va néixer el 1971 a Londres amb el nom de ‘Working Weekends on Organic Farms’, és a dir “treballar els caps de setmana en granges ecològiques”. La impulsora va ser Sue Coppard, una secretària de la capital que volia mostrar als seus companys de feina, eminentment urbans, com era la vida al camp i com funcionava l’agricultura ecològica. Per això va organitzar un cap de setmana de feina a la granja biodinàmica de Emerson College de Sussex (Anglaterra).

WWOOF internacional

La iniciativa no es va aturar aquí i tant els amfitrions d’altres granges ecològiques com nous voluntaris interessats en l’experiència de treball al camp van posar-se en contacte per continuar amb els intercanvis: una estada d’aprenentatge i feina a canvi d’acollida, alimentació i una oportunitat per conèixer el món rural i ecològic en més de 50 països d’arreu del món. Un esperit de solidaritat que va anar creixent i es va fer tant important que la xarxa va haver de substituir la paraula ‘Work’, “treball”, del seu nom perquè alguns països associaven els voluntaris amb treballadors immigrants.  

CouchSurfing va ser la primera organització que va recollir l’intercanvi d’experiències i acollides més enllà de les granges de WWOOF. Però amb el temps, no l’única. BeWelcome va entrar a l’escenari d’ofertes d’hospitalitat l’any 2007, ara bé, des del 2000 ja funcionava Hospitality Club, l’organització de la qual prové BeWelcome (que se’n va desmarcar per estar en desacord amb els seus criteris d’organització). El 2008 va néixer Airbnb i dos anys més tard, Triptrotting, entre altres pàgines alternatives a la idea inicial.

 

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any