CouchSurfing, viatjar de sofà en sofà

  • Viatjar és sinònim de descobrir, aprendre i passar-s'ho bé. Una manera senzilla i enriquidora de fer-ho és allotjar-se a casa dels habitants locals. CouchSurfing ofereix aquesta possibilitat des del 2004 als més de 5 milions d'usuaris registrats.

VilaWeb
VilaWeb
Guillem Sánchez, Laia Ros
16.10.2012 - 10:04

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Corria l’any 1999, i al nordamericà Casey Fenton se li va acudir contactar amb 1500 estudiants a l’atzar de Reykjavík, per saber si el podrien allotjar durant la seva estada a la capital islandesa. Volia estalviar-se diners i, a la vegada, conèixer de més a prop la cultura del país. Les més de cinquanta respostes afirmatives que va rebre li van confirmar el què ja sospitava: que hi havia persones que, com ell, estaven famolenques. Persones assedegades d’intercanvi cultural i de conèixer al “desconegut”, de descobrir a l’”altre”.

És d’aquest viatge a Islàndia d’on va sorgir el concepte de “CouchSurfing”,que vindria a dir alguna cosa així com “surfejar sofàs“. La idea és ben simple: persones d’arreu del món ofereixen o demanen un lloc per dormir, o temps per anar a fer un cafè. Això, que en un principi sembla tan sols una bona altrenativa a la butxaca (i que ho és, perquè l’allotjament acostuma a ser car), acaba sent un estil de vida. El viatjar per aprendre, i l’aprendre per comprendre, passen a ser les màximes d’aquestes persones, que obren les portes de casa seva a aquells qui els ho demanen i que, en molts casos, reben a canvi un amic de per vida.

Com funciona?

Un dels punts forts d’aquesta iniciativa online és que el seu funcionament és molt senzill: t’obres un perfil a la plataforma (que pot ser personal o col·lectiu), hi publiques on vius, quina edat tens, fotos, quins són els teus interessos i si estàs disposat a allotjar altres usuaris o no. La informació que es publica en aquesta targeta de presentació, per dir-ho d’alguna manera, és totalment personalitzable, exceptuant un detall important: les referències. A diferència d’altres webs, la seguretat a Couchsurfing l’autoregula la comunitat d’usuaris, que fan públiques les seves experiències amb les persones que hi coneixen perquè els altres couchsurfers puguin fer-se una idea de si una persona és de fiar o no i evitar situacions desagradables.

La web ha experimentat un creixement exponencial durant els últims anys: va començar amb 6.000 usuaris a finals del 2004, un any després d’estrenar-se, i actualment compta amb més de 5 milions. El per què de la seva popularitat no és clar, però es pot aventurar que un dels motius és la publicitat que els usuaris i usuàries en fan als seus amics i amigues, ja que s’han registrat poques incidències i les experiències acostumen a ser positives. A més, no cal oblidar que en un context de crisi com l’actual, qualsevol alternativa que suposi estalviar és benvinguda.

Perfil del Couchsurfer

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any