El Financial Times demana que Espanya deixi votar Catalunya

  • Comparant el cas escocès amb el català diu que Espanya ha de canviar 'perquè un matrimoni no s'arregla perquè algú declari il·legal el divorci'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.10.2012 - 19:53

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les reaccions a l’acord escocès pel referèndum creixen i enfoquen en molts casos la diferència entre el tracte que Espanya ofereix a Catalunya i el que Gran Bretanya ofereix a Escòcia. Així l’influient Financial Times ha comparat els casos en un article editorial de Gideon Rachman, titulat ‘Spain, Britain and votes on independence‘. L’autor reclama que Espanya deixi votar els catalans i ho sentencia amb una frase contundent: ‘un matrimoni no s’arregla perquè algú declari il·legal el divorci’.

Rachman exposa en l’article la gran diferència entre l’aproximació britànica i l’espanyola. Recorda la intransigència espanyola a l’hora de permetre el referèndum i explica que Cameron ho podria haver però ha estat més intel·ligent, negociant i permeten fins i tot que sigui Escòcia qui organitzi el referèndum i no la Gran Bretanya. Per al Financial Times l’actitud de Cameron és més arriscada però també més intel·ligent i ‘psicològicament astut’. De fet insinua que és més fàcil que Gran Bretanya acabi guanyant que no que ho faci Espanya ‘amb el seu legalisme sense sentit’.

Rachman acaba l’article explicant que ‘personalment m’agradaria que Gran Bretanya i Espanya aconseguissin mantenir-se unides. Però això només pot passar sobre la base del consentiment. El govern espanyol ha de deixar d’amagar-se darrere la llei i ha de permetre el referèndum català. Cap matrimoni saludable sobreviu només perquè algú declari il·legal el divorci’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any