Alfred Bosch al congrés: ‘Perdran davant la història’

  • La cambra tomba una proposta d'ERC-RCat-Sí de transferir la convocatòria de referèndums a la Generalitat amb els vots del PSC, el PSOE, el PP i UPyD

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.10.2012 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ple del congrés espanyol ha refusat avui la proposta d’ERC-RCat-Catalunya Sí que demana que es transfereixi a la Generalitat, en un termini màxim de mig any, la competència de convocar referèndums. I que es faci segons l’article 150.2 de la constitució espanyola. El diputat republicà Alfred Bosch és conscient de la previsible reacció dels partits espanyols, però creu que cal exhaurir totes les vies legals per a l’autodeterminació. I en la seva intervenció a la tribuna d’oradors ha dit: ‘Perderan davant la història. Nosaltres volem votar i votarem. Perquè la democràcia sempre guanya’.

Els diputats del PP, el PSOE (amb el PSC) i UPyD han tombat la proposta amb 276 vots en contra i 42 a favor. En canvi, ERC, CiU, ICV-Esquerra Plural, Compromís, PNB i Amaiur han votat a favor de la proposta.

Rosa Díez, sobre l’autodeterminació: ‘Hi ha coses que no es voten, com la pena de mort’

La diputada d’UPyD Rosa Diez s’ha oposat a la demanda d’Esquerra i també al fet que el poble de Catalunya pugui decidir el seu futur. I ha dit: ‘Hi ha coses que no es voten, com la pena de mort‘. I ha dit que els catalans no poden votar sobre la independència per Catalunya és Espanya.

El PSOE, per l’Espanya federal

El diputat del PSOE Ramón Jáuregui també ha refusat la proposta d’Esquerra i ha dit que el seu partit advoca per una Espanya federal i pel pactes polítics entre territoris.

El PP diu que és inconstitucional

Per la seva banda, el PP ha deixat clar des del primer moment que considerava que la proposta d’Esquerra és ‘altament consitucional’. ‘No hi ha sobirania catalana, ni basca, ni andalusa, ni gallega; de sobirania només n’hi ha una i és indivisible, l’espanyol; per tant, és el poble espanyol sencer qui ha de ser consultat’, ha dit el portaveu de grup popular.

La demanda de referèndum

‘La primera cosa que et diuen en tot debat és que les coses s’han de fer d’acord amb la llei. I aquesta és la demostració que un referèndum es pot fer d’acord amb la llei, a tenor del 150.2 de la constitució. Solament cal voluntat política’, ha manifestat Bosch a VilaWeb.

I assenyala que ja hi ha un precedent: ‘És el mecanisme que s’ha dut a terme al Regne Unit, amb un marc constitucional comparable, en què David Cameron n’ha aprofitat un article per delegar al govern d’Escòcia la convocatòria del referèndum. El fet no és solament legal, sinó que ja s’ha donat en uns altres llocs’.

Bosch vol que, en el debat i la votació d’aquesta proposta ‘es mullin tots els grups’. I hi insisteix: ‘Hem d’exhaurir totes les vies legals per a avançar en l’autodeterminació, tant si són catalanes, espanyoles com internacionals. S’han de proposar totes i que mai no ens puguin dir que vam fer les coses fora de la llei o d’una manera poc democràtica. Hem de demostrar que hi ha aquestes vies. Fins a l’extenuació.’

El PSC s’hi oposarà

La portaveu del PSOE al congrés, Soraya Rodríguez, ha donat per fet aquest dimarts que el PSC no trencarà la disciplina de vot i s’oposarà com la resta del grup socialista a la proposició no de llei que presenta ERC. La iniciativa toparà frontalment amb els vots del PP i dels socialistes, a més d’UPyD. Rodríguez assegura que el contingut de la proposició no de llei no té res a veure amb el text que el PSC va portar al debat de política general del Parlament de Catalunya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any