Troben un discurs de Steve Jobs en què parlava de mòbils, d’iPad, de wi-fi, del núvol… del 1983

  • Un blocaire nord-americà publica un fragment inèdit d'un discurs de fa trenta anys

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’esperit visionari de Steve Jobs s’ha tornat a demostrar al cap d’un any d’haver-se mort. El blocaire tecnològic nord-americà Marcel Brown ha descobert un discurs inèdit seu de l’any 1983 –d’abans que el Macintosh sortís al mercat.

El cofundador d’Apple ja anticipava llavors telèfons mòbils intel·ligents, connexions wi-fi, aparells semblants a l’iPad i el concepte de descàrrega. De la intervenció de Jobs en l’International Design Conference d’Aspen d’aquell any, ja n’hi ha un enregistrament, però no de la sessió de preguntes i respostes ulterior. I aquesta és la part que Brown ha publicat.

Fa trenta anys Jobs ja preveia que la gent aviat passaria més temps davant l’ordinador (‘que esdevindrà sobretot un mitjà de comunicació’) que no pas dins el cotxe, i pensava en ‘un fantàstic ordinador de la mida d’un llibre que es podria portar a tot arreu i que amb vint minuts n’hi hauria prou per a saber-lo manegar’…, com l’iPad.

En les respostes del 1993 Jobs també anticipava que la gent accediria a ‘grans bancs de dades’ (el núvol o ‘cloud computing’), gràcies a connexions sense fil (wi-fi), i es declarava convençut que la venda d’ordinadors i de programari no es faria a les botigues, sinó a través de descàrregues a distància i via telefònica. És a dir, s’avançava al concepte de comerç electrònic i a l’aparició de l’iTunes Store, pilar del model econòmic d’Apple.

Jobs també esmentava el 1983 un experiment del MIT que s’assemblava molt al servei Street View de Google i parlava de música a la xarxa i del reconeixement de veu, que considerava ‘una qüestió complicada’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any