Les primeres enquestes de després de l’11-S confirmen l’avenç de l’independentisme

  • La Vanguardia i El Periódico publiquen dues enquestes electorals · Coincideixen en un auge sobiranista

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.10.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les primeres enquestes fetes després de l’11-S confirmen el tsunami independentista desfermat per la manifestació de l’Onze de Setembre. Tant la que publica El Periódico com la que publica La Vanguardia posen en relleu un gran suport, incontestable, al referèndum d’autodeterminació i l’augment del vot als partits sobiranistes.

Segons l’enquesta de La Vanguardia, les formacions sobiranistes guanyarien diputats. CiU, de fet, s’atansaria a la majoria absoluta (66-67 diputats) i ERC i ICV pujarien (13 i 12, respectivament), però no tant com s’esperava. Solidaritat es mantindria al parlament, amb un escó menys (3). En canvi, el PSC faria una baixada important (21), per sota dels resultats obtinguts fa anys per Esquerra Republicana, i el PP també cauria (15 o 16). Ciutadans guanyaria un escó (4). L’enquesta no té en compte la possible presentació de la CUP.

L’enquesta també indica que un 83% dels catalans són favorables a la convocatòria d’un referèndum sobre la independència i, que, si es fes, obtindria un 55% de vots favorables; contra, hi votaria un 33,5%; i un 10,2% encara no sap què votaria. La participació en la consulta seria del 72%.

El Periódico va publicar abans-d’ahir al vespre un avanç d’una enquesta pròpia sobre les eleccions del 25 de novembre, segons la qual el 71,3% dels catalans acceptarien que es fes un referèndum sobre l’autodeterminació. I ahir al vespre va publicar una altra part de les dades, sobre intenció de vot i participació. Segons l’estudi de l’empresa Gesop, CiU obtindria 64-65 escons, dos o tres més que no ara. ERC recuperaria 7-8 diputats i la tercera posició, i Solidaritat, contràriament a La Vanguardia, aconseguiria 5-6 escons. Iniciativa no es mouria i Ciutadans trauria 5 diputats. Hi perdrien, el PSC, que passaria de 28 diputats a 21, i el PP, que perdria un terç de la representació actual (12-13).

El Mundo i La Razón

Dos diaris madrilenys també publiquen enquestes sobre les eleccions catalanes. La de Sigma-Dos per a El Mundo no afavoreix tant CiU, que guanyaria 2-3 escons (64-65), ni fa caure tant el PSC (24-25). El PP mantindria els 18 o en guanyaria 2 més; ERC i ICV pujarien (a 12 escons i a 11, respectivament); Ciutadans conservaria els 3 diputats actuals, i Solidaritat oscil·laria entre 0-2.

Finalment, l’enquesta de NC Report per a La Razón és l’única que assenyala una pèrdua de 3-4 escons de CiU, (58-59); també de 3-4 del PSC (24-25); el PP arribaria als 20; ERC en guanyaria 4 més (14); ICV 2 més (12); Ciutadans trauria els 3 d’ara, i SI perdria un 0,6% dels vots.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any