ERC i SI demanen a Mas unitat independentista

  • El PSC carrega contra Mas per 'mal negociador' · ICV diu que 'Mas ha entrat a la reunió com a president i n'ha sortit com a candidat'

VilaWeb
Redacció
21.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els partits de l’oposició al Parlament de Catalunya van reaccionar ahir a la negativa de Rajoy a l’oferta de pacte fiscal que van aprovar i cadascún va aprofitar per exigir al president Mas les seves propostes o recriminacions. En aquest sentit, ERC i SI van proposar una coalició independentista a les eleccions i un govern d’unitat per proclamar la independència, respectivament. En canvi, el PSC va fer una càrrega contundent assenyalant a Mas com el responsable del fracàs del pacte fiscal. ICV va criticar formes electoralistes del president i va dir que no s’havia de deixar de banda el debat sobre les retallades en cas de celebrar-se eleccions a la tardor.

Navarro: ‘El temps que vivim exigeix més que mai certeses i horitzons clars’

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va valorar ‘l’hora greu per Catalunya davant del fracàs de la reunió entre Mas i Rajoy’. ‘Considero una irresponsabilitat la incapacitat de tots dos dirigents d’iniciar una negociació sobre la millora del finançament’, va dir. I va repassar la situació de desocupació i problemes socials que viu Catalunya per dir: ‘Un país així necessita solucions i no més problemes’.

Navarro va carregar sobretot contra el president Mas: ‘N’és també responsable perquè s’ha mostrat incompetent en la gestió de les finances de la Generalitat i per haver fet seva la manifestació massiva sense tenir en compte les conseqüències’.

‘Pel PSC és moment de pensar en el país. Mas i Rajoy s’han posat d’acord en tornar a convocar eleccions i han pensat tan sols en els seus interessos. Si volen la ruptura, exigim total transparència i lleialtat. El temps que vivim exigeix més que mai certeses i horitzons clars. S’ha de refer el marc de relacions amb l’estat en una proposta federal.’

Herrera: ‘Mas ha entrat a la reunió com a president i n’ha sortit com a candidat’

‘El PP ha dit que no a la proposta que es va aprovar al Parlament de Catalunya. Som on som per l’hostilitat del PP, que ve de lluny, i també per la indiferència del PSOE’, va dir el secretari general d’ICV, Joan Herrera. Per Iniciativa, el pacte fiscal ha fracassat per la negativa del PP però també ha fracassat el president Mas. ‘ICV-EUiA hem acompanyat el president, que ha arribat a la Moncloa amb el suport del parlament i d’aquesta formació política. Però Mas hi ha entrat com a president i n’ha sortit com a candidat’, va declarar Joan Herrera, que considera que en cas d’eleccions avançades, aquestes ‘es faran en clau de suport o rebuig al dret de decidir’ i també ‘en clau de suport o rebuig a les polítiques de retallades’. 

ERC proposa una coalició independentista amb ‘un programa de mínims’

El president d’ERC, Oriol Junqueras, va assegurar que el resultat de la reunió demostra que els independentistes tenien raó. ‘ERC ha dit moltes vegades que anar a negociar amb l’estat era una pèrdua de temps’, va indicar Junqueras. Alhora, el president d’Esquerra va proposar a la resta de partits d’anar a les properes eleccions amb ‘un programa de mínims independentista’ per tal de crear un estat en el marc de la Unió Europea. Això, després de recordar altres propostes dels republicans com és una declaració d’independència o un referèndum.

Solidaritat diu que seria un error convocar eleccions

El tres diputats de Solidaritat (SI), Alfons López Tena, Uriel Bertran i Toni Strubell, van valorar la negativa del govern espanyol al pacte fiscal i la reacció del president Artur Mas. Consideren que seria ‘un error i una frivolitat’ convocar ara eleccions avançades per obtenir una majoria legitimada per la independència. López Tena va dir que si el govern la vol, la majoria ja hi és al parlament actual. López Tena va titllar d’humiliació’ el tracte que ha donat el president espanyol al català.

Així, la millor solució, segons SI, seria que Mas creés un govern de concentració format pels partits que van donar suport a la manifestació de la Diada a favor de la independència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any