Massiva manifestació a Madrid contra les retallades de Rajoy

  • Milers de persones exigeixen un referèndum sobre la política econòmica del govern espanyol

VilaWeb
Redacció
16.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de persones van omplir ahir la plaça Colón de Madrid en una massiva protesta contra les retallades del govern de Mariano Rajoy sota el lema ‘Som-hi! Volen arruïnar el país, ho hem d’impedir’. Quatre columnes de manifestants procedents de diversos punts de l’estat i sis ‘marees’ de treballadors de la funció pública, l’educació, la sanitat i els serveis socials van marxar amb samarretes dels colors corresponents als seus col·lectius i amb pancartes i banderes.

Sindicats i entitats dels Països Catalans s’han mobilitzat també per enviar el màxim de gent a Madrid per sumar-se a la marxa. Les columnes van confluir a la plaça Colón, on els manifestants, a més d’una sortida social a la crisi i la creació de llocs de feina van exigir també que el govern espanyol convoqui un referèndum perquè la societat expressi la seva opinió sobre les retallades.

‘Euroviolència, no’, ‘Mori el mal govern’, ‘Sí a la reactivació de les comarques mineres’, ‘Per una Europa més social i amb feina’ van ser algunes de les pancartes que es van poder llegir.

A l’acte final van intervenir els secretaris generals de CC OO i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Cándido Méndez, i també el president del sindicat de funcionaris CSI-F, Miguel Borra, el secretari d’USO, Julios Salazar, el president del Consell de la Joventut d’Espanya, Ricardo Ibarra, i la presidenta del Consell General del Treball Social, Ana Lima, entre més.

Toxo i Méndez exigeixen a Mariano Rajoy que sotmeti la seva política econòmica a referèndum i asseguren que és ell qui tenia la clau d’una nova vaga general. Per Toxo i Méndez, el president del govern espanyol té ‘l’obligació moral i democràtica de preguntar al poble’.

El llibertat els quatre detinguts

La policia espanyola va detenir quatre manifestants que havien desplegat una pancarta que feia una crida a envoltar el congrés espanyol el proper 25 de setembre (vídeo). La policia els acusa de resistència i desobediència. La coordinadora del 25-S emmarca les detencions ‘en l’estratègia de criminalització del Ministeri de l’Interior d’aquestes últimes setmanes’. A la mateixa hora, a Madrid també hi havia membres de l’extrema dreta amb banderes franquistes i nazis que es va manifestar sense cap problema.

La policia va deixar en llibertat els quatre detinguts ahir al vespre, després de prendre’ls declaració.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any