Novetats estelades

  • Recollim les novetats editorials entorn de l'Onze de Setembre i de l'independentisme

VilaWeb
Redacció
10.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Aquests últims anys es publica, i com més va, més, assaig sobre la viabilitat d’un estat propi, perquè és un dels grans debats del país. Enguany, potser més que no uns altres anys, els editors han tingut en compte l’Onze de Setembre i l’auge de l’independentisme a l’hora de publicar títols sobre la matèria. Les llibreries ofereixen novetats que van de l’assaig i la divulgació a la ficció literària. N’hem fet una selecció.

No ficció

‘Delenda est Hispania’ d’Albert Pont (Viena)
L’autor no és economista sinó que prové de les ciències polítiques i és especialista en dret internacional i relacions internacionals. Amb el subtítol ‘Tot allò que Espanya ens amaga sobre la independència de Catalunya’, l’autor obre una nova perspectiva en el debat sobre aquest país, segons explica Salvador Cardús al pròleg: ‘Una aproximació feta des de la democràcia contemporània. Una perspectiva que inclou la dimensió històrica, l’anàlisi des de la pràctica del dret internacional i també de la política comparada, però tot fet des del coneixement de la pràctica de la diplomàcia internacional. (…) Una nova visió que aporta reflexions francament originals i que ens fa arribar a conclusions que m’atreveixo a qualificar gairebé de sorprenents.’

‘Catalunya, a la independència per la butxaca’ d’Alfons Durán-Pich (Angle)
L’economista, que no ha estat mai cap independentista convençut, ofereix una radiografia de l’espoli fiscal i mostra amb dades objectives que Catalunya no se’n sortirà si no és independent. Diu l’autor que la raó econòmica per a assolir la independència, més enllà de les raons històriques, culturals, polítiques i socials, és la raó més democràtica i més poderosa de totes, perquè afecta vells i joves, rendes altes i baixes, empresaris i treballadors, tothom qui visqui a Catalunya sigui de l’origen que sigui.

‘Catalunya: estat propi, estat ric’, de Joan Canadell i Albert Macià (Viena)
Els autors, vinculats al Centre Català de Negocis (CCN), ja van signar un primer llibre, ‘Les raons econòmiques de la independència’, on denunciaven els greuges més importants que pateix Catalunya en l’àmbit econòmic. Ara, en aquest segon volum, s’actualitzen algunes dades i se n’ofereixen de noves, d’una manera sintètica i amb gràfics. Informació com ara: la discriminació de l’aeroport del Prat, les deslocalitzacions d’empreses que marxen de Catalunya per raons polítiques, el deute espanyol arrossega Catalunya a la decadència, els efectes d’un possible boicot espanyol no han de preocupar a mitjà termini…

‘Sense Espanya’, de Modest Guinjoan i Francesc Xavier Cuadras (Labutxaca)
Aquest volum que ara pren una segona vida en edició de butxaca, va aparèixer fa un any i mig, al maig del 2011, a l’editorial Pòrtic, i va funcionar molt bé, segons fonts de l’editorial. Els autors fan un exercici d’economia aplicada a partir d’una constatació: la qüestió de la independència de Catalunya es troba a primera línia del debat polític popular. La sentència del Tribunal Constitucional espanyol sobre l’Estatut aprovat en referèndum s’ha interpretat de manera gairebé unànime com el tancament d’una època. Per primer cop es planteja seriosament la decisió de separar-se d’Espanya, un projecte de dimensions colossals que obre molts interrogants. D’una banda, s’aconseguiria l’eliminació del dèficit fiscal, però de l’altra, la possibilitat d’un boicot comercial espanyol sobre les empreses catalanes genera inquietud entre els empresaris i treballadors catalans.

Divulgació

‘Tornarem a vèncer’, a cura de Josep Maria Solé i Sabaté i edició d’Eduard Puigventós (Ara Llibres)
El volum reuneix vint-i-vuit discursos èpics que van des del 1841, amb ‘Lo gaiter de Llobregat’, de Joaquim Rubió i Ors, fins al més recent, de Joaquim Maria Puyal, en motiu de la cerimònia del Català de l’Any 2012. Entre tots dos textos sorgeixen les paraules il·luminades de Pau Casals a les Nacions Unides, les de Quim Monzó a la Fira del Llibre de Frankfurt, les de Josep Guardiola a l’entrega de la medalla d’honor del Parlament de Catalunya, les de Joan Maragall arran de la Setmana Tràgica…

Ficció

‘Tres en ratlla’ de Santi Baró (Rosa dels vents)
L’autor novel·la el dia de la independència de Catalunya. Mitjançant episodis curts, amb ritme cinematogràfic, l’autor relata les vint-i-quatre hores decisives per a la proclamació de la independència: del Palau de la Generalitat al Parlament, de la Moncloa a Los Angeles, pels carrers de Barcelona, i del quarter de la guàrdia civil al govern militar. Tothom juga fitxa.

‘Lliures o morts’, de David de Montserrat i Jaume Clotet (Columna)
El mestre d’escola Ermengol Amill abandona el Pallars per aventurar-se en una gesta històrica de dimensions continentals amb la voluntat de defensar Catalunya i foragitar les tropes borbòniques del país en la coneguda com a Guerra de Successió. Els periodistes Jaume Clotet i David de Montserrat han agafat el fil d’aquest heroi oblidat de 1714 i han teixit una novel·la èpica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any