Crisi total al PSC

  • L'ex-consellera Geli pot deixar la política · L'històric Higini Clotas deixarà l'escó, descontent amb els canvis de Navarro · Nadal diu que segurament plegarà a final de legislatura · Tura, a la direcció: 'No així, companys'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.09.2012 - 11:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El cop de timó de Pere Navarro al PSC ha generat un nou episodi de tensió entre les famílies de la formació. El sector catalanista ha criticat l’arraconament i ha començat a exterioritzar el malestar amb la línia marcada per la nova direcció sorgida del congrés del desembre passat. Enmig de la convulsió, l’històric diputat i vice-president segon de la mesa del Parlament, Higini Clotas, deixarà la cambra i renunciarà l’escó després del debat de política general del mes que ve. També l’ex-consellera Marina Geli es planteja deixar la política segons el resultat de les primàries al PSC.

L’ex-consellera de Salut, Marina Geli, es planteja deixar la política segons quin projecte guanyi a les primàries socialistes per escollir el candidat a la presidència de la Generalitat. Diu que el factor que determinarà la seva continuïtat és ‘el projecte nacional, social i de regeneració democràtica’. Geli ha explicat en una entrevista a Catalunya Ràdio que si deixa la política no anirà a cap altra organització ni plataforma.

La decisió de Clotas

La decisió de Clotas és motivada per la intenció del primer secretari del PSC, Pere Navarro, de substitutir-lo de la mesa i situar-hi Joaquim Nadal. En la reunió de la direcció del partit d’ahir, Clotas ja va mostrar el desacord amb els moviments dins el partit.

Segons fonts socialistes que cita Europa Press, Clotas ha pres la decisió per coherència, perquè considera que si el partit ja no confia en ell per continuar a la mesa del parlament, ell tampoc no ha de continuar en l’escó. La direcció del partit li ha demanat que deixi la vice-presidència de la mesa, que ocuparà ara Joaquim Nadal, destituït de president del grup parlamentari. Però Clotas no comparteix la decisió perquè considera que el seu càrrec no emana de la voluntat de la direcció del partit, sinó d’una votació de tots els partits del parlament.

Nadal: ‘Quan acabi aquesta legislatura deixaré de ser diputat segurament’

Justament Joaquim Nadal ha fet les primeres declaracions des dels canvis anunciats per Pere Navarro. Ha estat avui al matí, a RAC-1. ‘La sola sensació que es contraposa la figura de l’Higini Clotas a la meva em produeix un mal de panxa brutal. Perquè li tinc un respecte en la seva trajectòria com a president que durarà tota la vida.’ I ha afegit: ‘Quan acabi aquesta legislatura, deixaré de ser diputat segurament.’

Ara, tant Nadal com Miquel Iceta, els dos càrrecs ara substituïts al PSC, han evitat avui de criticar la decisió de la direcció, tot i que han considerat que no era el millor moment per al relleu.

‘Pot ser una operació de més o menys èxit, però és legítima, jo no la discuteixo’, ha comentat Nadal, que ha negat que el secretari Pere Navarro hagi volgut arraconar els dirigents catalanistes i crítics del partit: ‘En la intencionalitat de Navarro, si no hi havia una cosa era arraconar els catalanistes. La clau de tot el canvi era rellevar Nadal i Iceta, nomenats per José Montilla, davant del grup parlamentari.’ Miquel Iceta s’ha sumat a l’argument: ‘Ni al Quim l’han tret per catalanista ni a mi per crític.’

Preguntats per la manifestació de l’Onze de Setembre, l’ex-portaveu parlamentari ha assegurat que ‘la manifestació no arreglarà la crisi, com tampoc la independència’, però ha considerat que ‘està bé que hi vagi molta gent’. Amb tot, ha afegit que no hi podrà anar. Tampoc no hi assistirà Miquel Iceta: ‘Jo faré com el president Mas, no aniré a la manifestació de l’11-S.’

Tura: ‘No així, companys’

Però hi ha hagut unes quantes mostres de desacord, sobretot de membres del sector catalanista, amb les decisions de Navarro. Per exemple, l’ex-consellera Montserrat Tura ha criticat avui el canvi: ‘No sempre el meu partit es dirigeix a indrets que voldria. El canvi de la direcció al grup parlamentari volia ser un incentiu, però no així, companys.’

Una altra ex-consellera, Marina Geli, va anunciar que assistiria a la manifestació de l’Onze de Setembre i va dir que creia que el PSC hauria d’anar-hi. ‘Hi ha dos projectes dins del PSC sobre la qüestió nacional’ que s’haurien de posar d’acord: ‘Aniré a la manifestació a títol personal. Vaig defensar i defenso que el PSC ha d’anar a aquesta manifestació amb la senyera’, va dir ahir Marina Geli a RAC1.

A Twitter, tant l’ex-secretari de mobilitat de la Generalitat, Manel Nadal, germà del destituït Joaquim Nadal, com Laia Bonet, també han expressat malestar pels canvis.

Disconformitat d’Ernest Maragall

El diputat de PSC i ex-conseller Ernest Maragall va fer visible en la reunió d’ahir del grup parlamentari socialista la seva disconformitat amb els canvis que ha imposat l’executiva i amb el rumb que pren el partit. Maragall va reiterar la voluntat de continuar tant en el partit com en el grup parlamentari, malgrat algunes profundes discrepàncies, com la que el va portar a trencar la disciplina de vot amb el pacte fiscal. I es va queixar que no es tinguin en compte les veus discrepants.

Segons fonts consultades per VilaWeb, l’ex-conseller va alertar en la reunió que les decisions que ha pres la direcció del partit són contradictòries amb el projecte fundacional i poden fer perdre encara més suport ciutadà al PSC. A més, agreugen el risc de ruptura interna, amb diferències dins del partit sobre la relació entre Catalunya i Espanya, sobre com encarar la crisi econòmica i les relacions entre el govern i l’oposició i, en definitiva, sobre com formular una alternativa. Maragall va demanar al partit que sigui capaç de connectar amb la societat.

Maragall insisteix en la posició que va ja va expressar al secretari d’organització del partit, Daniel Fernàndez, en la carta que li va enviar a final de juliol, quan va trencar la disciplina de vot per votar a favor del pacte fiscal.

‘El PSC és tan seu com meu’, va dir en aquella carta, i insisteix ara en aquesta posició. La continuïtat d’Ernest Maragall al grup parlamentari encara no és clara, i queda pendent d’una reunió que ha de mantenir amb Fernández. Ara per ara, però, Maragall no ha rebut cap citació ni ha estat convocat a cap reunió.

Informació relacionada:

Malestar dels catalanistes del PSC pel cop d’autoritat de Navarro

Carta de resposta al PSC d’Ernest Maragall (31.7.12)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any