El premi Nobel de la pau Desmond Tutu vol que el TPI jutgi Bush i Blair

  • En un article al diari anglès The Observer

VilaWeb
Redacció
02.09.2012 - 19:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El premi Nobel de la pau sud-africà Desmond Tutu ha demanat que l’ex-president dels EUA, George W. Bush, i l’ex-primer ministre britànic, Tony Blair, responguin al Tribunal Penal Internacional (TPI) de les conseqüències de la invasió de l’Irac el 2003. En una columna al diari anglès The Observer, Tutu condemna la ‘immoralitat’ de la invasió perquè es basava en ‘l’engany’ que l’Irac tenia armes de destrucció en massa, i argumenta que el conflicte va generar una xifra de morts tan alta que tots dos ex-dirigents mereixen comparèixer al tribunal de l’Haia, tal com han fet per motius semblants uns altres caps d’estat.

‘Els aleshores dirigents dels EUA i el Regne Unit es van inventar l’escenari on es van convertir en pinxos de col·legi i pel qual ens van acabar dividint. Ens han portat al llindar del precipici on som, amb l’espectre de l’Iran i Síria davant nostre’, diu.

El religiós recorda que en el conflicte han perdut la vida més de 110.000 iraquians i 4.500 soldats nord-americans durant el canvi de règim que aleshores encapçalava Saddam Hussein: ‘El cost de la decisió d’eliminar l’assassí i, per descomptat, dèspota dirigent iraquià ha estat atroç, començant pel mateix país.’

Tutu considera que si se’ls jutgés, s’eliminaria el polèmic dèficit que afecta els processos oberts al TPI, on semblen exclosos els dirigents occidentals. ‘En un món consistent, els responsables d’aquest patiment i aquesta pèrdua de vides humanes haurien de recórrer el mateix camí dels seus companys africans i asiàtics, als quals s’ha obligat a respondre per les seves accions a l’Haia.’

‘El lideratge i la moralitat són indivisibles. Els bons dirigents guarden la moralitat. La qüestió no és si Saddam Hussein era bo o dolent, o quanta gent va matar. La qüestió és que el senyor Bush i el senyor Blair mai no haurien d’haver-se col·locat a l’altura de la seva immoralitat’, sentencia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any