El govern espanyol fa un pas més cap al rescat europeu amb la creació del banc dolent

  • Aprova una nova reforma financera que inclou una entitat per vendre els actius immobiliaris en un termini d'entre deu i quinze anys

VilaWeb
Redacció
01.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol va aprovar ahir el decret llei de reestructuració d’entitats bancàries que permetrà accedir al fons de rescat europeu de fins a 100.000 milions d’euros. Segons la portaveu, Soraya Sáenz de Santamaría, ‘amb aquesta aprovació es culmina el procés de sanejament del sistema bancari espanyol’ i assegura que tot plegat no costarà diners als contribuïdors. L’encarregat de presentar-lo va ser el ministre d’Economia, Luís de Guindos, que va dir que amb aquesta aprovació es pretén ‘actuar preventivament, evitar que el cost es carregui als contribuents i assegurar la solvència del sistema bancari espanyol’.

Sáenz de Santamaría assegura que aquesta nova reforma del sistema financer, la cinquena dels darrers tres anys i la tercera del govern de Mariano Rajoy, té per objectiu principal que torni a fluir el crèdit i el finançament. D’una altra banda, Soraya va destacar que ‘no es podrà enganyar més als petits inversors perquè sabran el que firmen’. En aquest sentit, el decret marca que els titulars de les preferents venudes per entitats nacionalitzades hauran d’assumir pèrdues. 

De Guindos va explicar que el decret recull sis grans blocs de canvis i es va referir al banc dolent com a ‘societat de gestió d’actius’. Aquesta societat vendrà els actius immobiliaris tòxics, que les entitats no poden fer líquits, en un termini d’entre deu i quinze anys. Aquest banc dolent esperarà que el cicle econòmic canvii per poder vendre tot l’actiu que hagi acumulat.  

El govern espanyol espera que en aquesta entitat de gestió hi hagi inversors privats i que es minimitzi la despesa del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB). El tamany d’aquesta entitat dependrà de quants bancs s’hi incorporin.

En aquest sentit, també es reforma el FROB, s’elimina la representació del sector privat i se’l dota de capacitat d’endeutament. A més, se separa el Fons de Garantia de Dipòsits i el FROB torna a la seva funció original d’assegurar els comptes dels estalviadors.

El decret dóna la força necessària al FROB, per ajudar les entitats que ho necessitin o per liquidar els bancs inviables. De Guindos ha explicat que hi haurà tres nivells de gestió: ajuda, reestructuració i resolució, depenent de si l’entitat pot tornar els diners en un termini raonable i, per tant, si és viable o no.

El Banc d’Espanya tindrà més capacitat de control de les entitats bancàries. 

Sobre CatalunyaCaixa de Guindos va dir que té actius malmesos però que encara és una marca amb molt de valor. En aquest sentit, la reforma torna a rebaixar el sou dels directius de bancs intervinguts. Passen d’un màxim de 600.000 euros anuals a 500.000. En el cas de les entitats nacionalitzades, es manté en 300.000.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any