Standard and Poor’s veu impossible el pacte fiscal i qualifica el deute català de porqueria

  • Preveu una escalada del conflicte amb l'estat per la negativa del govern espanyol a les demandes de reequilibri fiscal

VilaWeb
Redacció
31.08.2012 - 19:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’agència de qualificació Standard & Poor’s ha rebaixat dos punts la nota del deute públic de Catalunya en un nou informe. En la justificació i les conclusions que hi presenta, l’agència no dóna cap opció a un pacte fiscal entre els governs català i espanyol, per la negativa d’aquest segon a satisfer les demandes polítiques i econòmiques de Catalunya. Per això, preveu una escalada del conflicte amb Espanya que pot portar Catalunya a un punt de ruptura amb l’estat.

Segons l’agència, la capacitat Catalunya de refinançar el deute i d’accedir als mercats de capitals es veu impossibilitada per la negativa del govern espanyol i les tensions que això causa. Encara agreuja més la situació el risc d’una intervenció espanyola de Catalunya. Però l’agència avisa que, si perilla l’accés de Catalunya al fons de liquiditat estatal per a les autonomies, pot arribar a rebaixar quatre punts més la qualificació del deute (de B- a BB).

El conseller d’Economia i Coneixement de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, ha expressat a Standard & Poor’s ‘perplexitat pels criteris no econòmics’ de la seva rebaixa del ràting del deute de Catalunya. En un comunicat, el Departament d’Economia ha titllat la justificació de la revisió ‘altament política, desencertada i poc respectuosa amb la solidesa democràtica d’Espanya’. ‘De l’anàlisi de S&P es desprèn que qualsevol administració d’un estat federal pot ser degradada si el seu govern manté un desacord polític amb el govern central’, lamenta el Departament.

 

Més informació: Pujol: ‘S’ha acabat fer la puta i la Ramoneta. El govern ha de ser valent’

Elisenda Paluzie: ‘Les condicions del rescat són demolidores’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any