Homs respon a Feijóo que Espanya deixa els diners dels impostos dels catalans

  • El president gallec havia dit que 'Galícia paga i Catalunya demana' · Catalunya genera tributs 28 punts per sobre de Galícia però rep recursos 12,7 punts per sota de Galícia

VilaWeb
Redacció
29.08.2012 - 20:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El portaveu del govern, Francesc Homs, ha respost al president del govern gallec, Alberto Núñez Feijóo, que Espanya deixa diners a Catalunya però són recursos que prèviament han pagat els catalans a través dels seus impostos. Després que Feijóo afirmés que ‘Galícia paga mentre Catalunya demana’, Homs ha recordat que Catalunya és ‘prou rica’ com per no haver de demanar el fons de liquiditat. 

‘El que passa és que qui administra els nostres impostos és l’estat i fa el que tots sabem’, ha dit a Catalunya Ràdio. ‘Jo entenc que això no agrada als espanyols que s’expliqui d’aquesta manera. Els molesta, perquè es molesten per qualsevol plantejament que vingui de Catalunya’, ha apuntat.

Galícia i Catalunya: qui paga i qui demana?

En qualsevol cas, les últimes dades sobre les balances fiscals publicades diuen que, respecte la mitjana de les comunitats autònomes de règim comú, Galícia fa un esforç de 90,5 sobre 100, mentre que Catalunya fa un esforç de 118,5. En canvi, si parlem de recursos rebuts, Galícia rep 111,6 sobre 100 i Catalunya, 98,9. És a dir, Catalunya genera tributs 28 punts per sobre de Galícia però rep recursos 12,7 punts per sota de Galícia.

Si agafem de referència les dades de saldo fiscal -segons flux monetari- de la balança fiscal calculada el 2005 de l’Institut d’Estudis Fiscals, Galícia té un superàvit del 8,23%, mentre que Catalunya té un dèficit del 8,69% del PIB.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any