Facebook es posa a la porta d’una crisi que pot destruir-lo

  • Les accions cauen a la meitat i l'empresa pot enfonsar-se a meitat d'octubre per culpa d'un nou 'lock up'

VilaWeb
Redacció
18.08.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La setmana que acaba ha estat molt dolenta per a Facebook. La xarxa social ha baixat la barrera dels 20 dòlars per acció en la borsa i ja val la meitat del que valia fa tres mesos. Concretament el dia de la seva sortida a borsa l’acció es va fixar a 38 euros per títol.

El problema és més greu del que sembla, però. Perquè la caiguda sobtada d’aquesta setmana s’explica pel final del primer ‘lock up’ borsari. Un ‘lock up’ significa que hi ha una sèrie d’accions que no es poden canviar o vendre fins que passa un període determinat de temps, que en aquest cas es va complir dijous. Evidentment els seus propietaris les haurien volgut vendre abans però no podien pel pacte subscrit.

I això significa que Facebook tindrà molts problemes aquesta tardor, perquè hi ha dos ‘lock up’ més que s’acaben a meitat dels mesos d’octubre i de novembre. La d’octubre serà especialment important perquè la quantitat d’accions bloquejades és molt gran i Facebook hi podria perdre molt del seu valor.

La raó de la caiguda de les accions és que Facebook, malgrat tenir una quota de subscrits tan important, no aconsegueix treure diners dels seus usuaris. Sumant publicitat i altres fonts d’ingresos Facebook tot just si aconsegueix quatre euros a l’any de cada usuari. Per comparació Google en fa deu.

Enmig d’aquesta situació els rumors comencen a circular amb força. Ja hi ha veus que qüestionen el lideratge del seu fundador Mark Zuckerberg, però el seu pes accionarial fa difícil que sigui rellevat. En canvi cada vegada més apareixen noms de les grans empreses de la xarxa, Google inclosa, que podrien tenir interés a comprar Facebook si el preu continua baixant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any