Cristina Sunyer (Compromís Xàtiva): ‘Hauria estat millor abandonar el ple’

  • L'oposició va acceptar una moció del batlle Rus per tal de retirar els honors a Franco però a canvi de treure el nom de la Plaça del País Valencià

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.08.2012 - 13:26

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El PSPV, Compromís i EUPV de Xàtiva va aprovar ahir que el govern del PP d’Alfonso Rus tirés endavant un expedient per a retirar els honors de batlle perpetu, fill honorífic i fill predilecte de Xàtiva al dictador Francisco Franco. Però el batlle va posar en el mateix sac un altre expedient, per a canviar de nom la Plaça del País Valencià, per la qual només necessitava els vots del seu partit. Tot i així tots tres partits de l’oposició hi van votar a favor. Cristina Sunyer, una dels dos representants de Compromís al consistori, ha dit a VilaWeb: ‘Hauria estat millor abandonar el ple, com ens havíem plantejat al principi, però en cinc minuts vam haver de decidir-ho tot.’

Tots dos expedients seran estudiats i es votaran al ple de setembre. Sunyer assegura que llavors ‘Compromís rebutjarà el canvi de nom de nom de la plaça perquè el nostre model polític s’identifica amb el concepte de País Valencià i no coincideix amb el model de l’Estatut d’Autonomia de la vergonya actual’. 

La representant de Compromís afirma que ‘realment Rus fa molt de temps que té preparada aquesta proposta de canviar el nom però tots hem acordat restituir-lo tan aviat com es puga’ diu Sunyer. 

El grup d’EUPV havia presentat una proposta en què instava a retirar els honors a Franco en compliment de la llei de la Memòria Històrica i arran de la sentència que va ordenar a l’Ajuntament de València a retirar el títol de batlle honorífic. La proposta d’EUPV va tenir el suport del PSPV i Compromís, però el batlle, Alfonso Rus, va proposar una esmena a la totalitat: el PP acceptaria retirar els càrrecs honorífics a Franco si a canvi l’oposició acceptava que s’obrís un altre expedient per a canviar el nom de la plaça del País Valencià pel de plaça de la Comunitat Valenciana.

Ara, malgrat que l’oposició vote contra el nom País Valencià a efectes pràctics significa que la plaça canviarà de nom, perquè el PP, una volta obert l’expedient, només necessita dels seus vots. 

El 2008 els tres partits de l’oposició havien rebutjat una proposta semblant d’Alfonso Rus, tot qualificant-la de xantatge.

Informació relacionada:

Un jutge ordena a l’Ajuntament de València que retiri el títol de batlle honorífic a Francisco Franco

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any