Intent d’esmunyir el pacte fiscal en la manifestació de l’Onze de Setembre

  • Les paraules de Mas demanant una gran demostració de suport ciutadà, contestades pels partits independentistes

VilaWeb
Redacció
10.08.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Artur Mas va demanar ahir un suport multitudinari al pacte fiscal l’Onze de Setembre. Tot i que el president no es va referir directament a la manifestació convocada per l’Assemblea Nacional Catalana, els partits independentistes van interpretar-ho com un intent de portar el pacte fiscal al cor de la mobilització, i van contestar-lo. ERC i Solidaritat van avisar Mas que la manifestació seria per la independència. Els organitzadors de la marxa, que tenen contactes molt avançats amb CiU per tal que hi participi activament, no han fet cap declaració.

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, va dir ahir que el govern demanaria a la societat catalana un ‘pronunciament explícit’ en favor del pacte fiscal perquè ‘a Madrid entenguin que no és la petició d’un govern sinó d’un país sencer’. En unes declaracions als periodistes després de donar el condol per la mort d’Ainaud de Lasarte, Mas va dir que l’Onze de Setembre era una data per a demostrar aquest suport, però que n’hi hauria més.

Ara, les paraules de Mas van ser constestades per ERC i Solidaritat.

D’una banda, la secretària general d’ERC, Marta Rovira, va dir que una vegada el parlament s’ha pronunciat i ha avalat per majoria absoluta el pacte fiscal, ja ‘no calen més dosis de suport’ al model de finançament, sinó que ara és imprescindible que el govern treballi per establir les bases de la futura agència tributària catalana i única. També va recordar que la manifestació era una convocatòria explícitament independentista.

D’una altra, el secretari general de Solidaritat Catalana per la Independència, Uriel Bertran, va repetir que el pacte fiscal era condemnat al fracàs i que ‘l’única solució possible era la independència’. Sobre les declaracions d’Artur Mas, Bertran va dir que ‘l’Onze de Setembre seria un clam per la independència’, i va retreure al president que persistís a seguir ‘camins que ell sap impossibles, com ara el pacte fiscal’, fet que ‘porta el país a la ruïna’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any