Dos detinguts per haver agafat aliments de dos supermercats d’Andalusia

  • Sánchez Gordillo tracta el ministre d'Interior espanyol de franquista · Clama que no van cometre cap delicte ans van fer una 'acció activa no violenta'

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.08.2012 - 00:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Hi ha dos detinguts, acusats d’haver agafat aliments de dos supermercats d’Andalusia, segons el portaveu del Sindicat Andalús de Treballadors (SAT), Diego Cañamero.

En l’acció, també va participar-hi Juan Manuel Sánchez Gordillo, dirigent del SAT, diputat d’IU a la Junta d’Andalusia i batlle de Marinaleda. Gordillo rebrà una citació judicial ‘d’ací a poques hores’, segons fonts de la investigació esmentades per Europa Press. Les mateixes fonts diuen que Gordillo no serà detingut, de moment, per la seva condició de diputat de la Junta d’Andalusia.

Un grup de dos-cents militants del SAT van entrar ahir en dos supermercats del municipi andalús d’Écija i van omplir els carrets d’aliments de primera necessitat. Els sindicalistes, que es van endur els aliments sense pagar per lliurar-los a un menjador social de Sevilla, van qualificar l’acció ‘d’expropiació forçosa’.

El fiscal en cap del Tribunal Superior d’Andalusia ja ha ordenat l’obertura de diligències per a investigar els fets.

Ara, el ministre d’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, va ordenar ahir a la tarda mateix la detenció dels autors de l’acció. L’ordre de detenció d’Interior es va dictar atenent la denúncia presentada per un dels supermercats afectats. A banda, Mercadona va dir que presentaria una denúncia per agressions a alguns treballadors seus.

Sánchez Gordillo ha dit que lamentava que hagués ‘tornat el franquisme i el terrorisme estatal a Espanya amb l’arribada del PP’ i que no entenia per què no detenien ‘Botín i els altres banquers que roben milers de milions’. Així mateix, ha proclamat que no tenia por ni consciència d’haver comès cap delicte, sinó d’haver fet ‘una acció activa no violenta sense més transcendència’.

El portaveu d’Interior d’IU al congrés espanyol, Ricardo Sixto, ha dit al ministre Fernández Díaz que no es comportés ‘com un xèrif d’un poble de l’Oest’, que apliqués la legislació i que exposés els fets a l’autoritat judicial competent, per comptes d’ordenar ‘la detenció de la gent, sense més ni més’, com si fos ‘l’últim garant de la sacrosanta inviolabilitat de la propietat privada’. Pel diputat d’EUPV, l’acció del SAT és un acte simbòlic per a fer veure ‘la situació dramàtica que viuen moltes famílies’.

Joan Carles Gallego, secretari general de Comissions Obreres de Catalunya, ha justificat l’acció als supermercats del Sindicat Andalús de Treballadors. Ho veu una acció ‘lògica’ per la justícia social i adverteix que ‘o hi ha justícia social, o la gent haurà d’instaurar la llei’. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Gallego ha criticat que les polítiques del govern espanyol hagin obert una fractura social: ‘Jo comparteixo i respecto les estratègies de totes les organitzacions que tinguin per objectiu la justícia social i entenc que en aquest cas parlem de justícia social.’ I ha afegit: ‘El que no m’agrada a mi és que la resposta a aquest acte sigui la que fa el ministeri, que és molt similar a les respostes que a vegades fa el senyor Felip Puig davant de determinades protestes ciutadanes.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any