La UPC estudiarà la qualitat atmosfèrica del Camp amb noves eines

  • Un avançament de l'estudi ja va detectar a Constantí nivells de contaminació atmosfèrica vint vegades superior a la recomanable, mentre que l'administració no va detectar res d'anormal

VilaWeb
Redacció
31.07.2012 - 11:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Plataforma Cel Net, el Gepec i La Canonja 3 han promogut un conveni entre la Universitat Politècnica de Catalunya i els Ajuntaments de Constantí, El Morell, Perafort i Vilallonga del Camp que estudiarà durant un any i mig la presència de contaminació atmosfèrica al Camp de Tarragona, amb l’objectiu de valorar-ne el risc sobre la salut de les persones. Professors de la UPC i la Plataforma Cel Net creuen que els controls ambientals oficials són ineficaços

El dissabte vint-i-u de juliol es va presentar a El Morell el primer estudi elaborat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) sobre la contaminació ambiental al Camp de Tarragona. L’estudi, promogut per la Plataforma Cel Net, el Gepec i La Canonja 3, és el punt de partida d’un estudi més ambiciós que durarà un any i mig i que serà possible gràcies a un conveni signat aquest juny entre la UPC i els ajuntaments de Constantí, El Morell, Perafort i Vilallonga. Tot i que l’Ajuntament de la Pobla de Mafumet ha participat en les converses des de l’inici del procés, finalment no s’ha sumat al conveni.

Aquest primer estudi ja es va presentar el novembre del 2010 i va servir per demostrar que les tècniques proposades i la tecnologia desenvolupada per la UPC són fiables per a detectar episodis de contaminació i la qualitat de l’aire. Però l’estudi també va realitzar una primera recollida de dades en la què es va registrar un episodi de contaminació a Constantí que superava en escreix un dels criteris internacionals seguits per l’estudi. Segons Xavier Roca, responsable de l’estudi, ‘a Espanya no hi ha criteris establerts per a mesurar la contaminació de l’aire durant períodes de 24 hores i s’ha de recórrer a criteris internacionals’. Un d’aquests criteris estableix que es té un aire amb qualitat de confort quan la suma de tots els compostos detectats no superen els dos-cents micrograms per centímetre cúbic, i les dades recollides a Constantí van detectar-ne quatre mil micrograms, és a dir vint vegades més.

La segona dada rellevant d’aquest primer estudi és que dels setanta-tres compostos detectats, quaranta-tres poden tenir efectes potencials sobre la salut. Xavier Roca adverteix que la presència d’aquests compostos no són perjudicials d’entrada, perquè es detecten arreu, però en aquest cas es van detectar en unes concentracions que no són habituals: ‘els controls químics realitzats indiquen la presència d’un considerable nombre de compostos, com el fenol, el cresol o el bifenil, que no haurien de detectar-se en zones urbanes’ i que en els períodes de 24 hores de control amb episodis d’olors ‘es registren elevades concentracions de compostos irritants i tòxics amb potencials efectes sobre la salut’.

‘Alguna cosa fa pudor a Tarragona’

El 2009 un seguit d’episodis de pudors molt forts a la ciutat de Tarragona va posar en alerta a associacions de veïns i societat civil, que van engegar la campanya ‘Alguna cosa fa pudor a Tarragona’.  El 2010 la Generalitat va anunciar una investigació sobre les pudors, però només se’n van localitzar els focus. També el 2010 l’estudi de la qualitat de l’aire al Camp de Tarragona, en el qual participava la URV, no va detectar dades rellevants, malgrat els episodis de fortes pudors. Neus Roig, membre de la Plataforma Cel Net, assegura que el problema són els compostos detectats per aquests estudis però no analitzats perquè no es coneix la seva composició i per tant tampoc es coneix la seva toxicitat. Xavier Roca, professor de la UPC, també és de la opinió que no només s’han d’analitzar els compostos ‘oficials’ analitzats actualment i explica que l’estudi que realitzarà la UPC no només es basarà en tècniques d’olfactometria, que no detecten tots els compostos, sinó en tres tècniques diferents que es validaran entre elles.

L’estudi que comença ara i que es realitzarà durant un any i mig comptarà amb la participació ciutadana i elaborarà un protocol de control de la qualitat de l’aire. L’objectiu final dels investigadors i de les entitats promotores és que s’estableixi un sistema permanent de control de la qualitat de l’aire permanent, més enllà de l’estudi.

‘Tenir dades fiables per saber del què es parla’

La contaminació atmosfèrica causada per la indústria química és un tema de debat permanent entre la població del Camp de Tarragona. Tot i que la polèmica no s’ha traslladat als mitjans informatius nacionals, l’efecte de la indústria química sobre la salut de les persones enfronta amics, famílies i pobles. La gran petjada que empreses com Repsol tenen sobre els pressupostos municipals, el mercat laboral i en general sobre l’economia dels ajuntaments limítrofs amb aquesta indústria, fa que molt sovint o durant molt de temps aquest hagi estat un tema tabú en moltes taules. L’aparició de la Plataforma Cel Net el 2008 en aquests pobles va representar un abans i un després pel què fa al debat públic, però l’objectiu de l’organització és el de posar negre sobre blanc i poder identificar d’una vegada per totes i de forma irrefutable quin és l’abast de la suposada contaminació atmosfèrica produïda per aquesta activitat industrial i quin efecte real té sobre la salut de les persones. Xavier Catà, coordinador de Cel Net, explica que ‘estem cansats de discutir aquest tema pels bars i els carrers i no concretar res’, ‘ens vam adonar que necessitàvem un estudi perquè parlàvem sense saber res, tothom parla del què ha sentit, sense saber concretar’. Xavier Catà creu que ara ‘podem parlar però no podem concretar el què s’ha trobat’, però sí que es podrà concretar quan es tinguin els resultats del segon estudi de la UPC, que segons Catà haurà d’implicar per part de les administracions solucions als problemes que puguin aparèixer.

El març del 2010 el responsable de l’Agència de Protecció de la Salut, Joan Guix, va declarar que l’estat de salut de la població al Camp de Tarragona no era diferent al d’altres zones. Aquesta és la conclusió a la qual va arribar el Consell Executiu de l’Observatori de Salut i Medi Ambient del Camp de Tarragona després d’analitzar els estudis sobre els riscos que comporta la contaminació atmosfèrica sobre la salut.

Joan Guix, abordant la qüestió més delicada del debat entre la població, va assegurar que ‘Hi ha contaminants atmosfèrics que produeixen càncer però la incidència d’aquesta malaltia al Camp de Tarragona i al Tarragonès no és major al d’altres llocs”. També assegurava que “encara no estem en condicions d’afirmar fins a quin punt pot afectar la polució atmosfèrica a la salut”; aquest és un dels punts essencials que el nou estudi proposat per la UPC desmenteix, ja que els seus responsables asseguren que sí que és possible, a través de les noves tècniques que s’empraran.

Les dades aportades per l’Enquesta de Salut de Catalunya i La Fundació Lliga per a la Investigació i Prevenció del Càncer (FUNCA) desmenteixen la creença popular d’un suposat alt índex de càncer al Camp de Tarragona. Guix també va afirmar que la vinculació de les emissions químiques amb el baix nivell de qualitat de l’esperma tarragoní per part d’alguns estudis era inconsistent i poc científic. Un d’aquests estudis, realitzat el 2008 per l’Associació Espanyola d’Andrologia, va determinar que el País Valencià i Catalunya eren les comunitats autònomes d’Espanya amb una pitjor qualitat d’esperma per part dels joves i vinculava directament aquesta afectació amb l’activitat de la indústria química.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any