La majoria demana el concert

  • CiU, ICV i ERC acorden el nucli de la proposta de pacte fiscal · El PSC s'absté en la votació sobre l'agència tributària única · Solidaritat, el PP i Cs hi voten contra

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.07.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de la Generalitat, Artur Mas, anirà a negociar a Madrid una proposta de pacte fiscal per encàrrec del Parlament de Catalunya, que va aprovar-la ahir amb el suport de CiU, ERC i ICV-EUiA; també va abonar-la en general el PSC, però no la part que propugna una agència tributària única a Catalunya. El PP va abstenir-se en la majoria de punts, però va votar contra els relatius a la hisenda pròpia. Solidaritat i Ciutadans també hi varen votar contra, si bé per raons oposades.

En substància, la proposta de pacte és que la Generalitat tingui capacitat decisòria sobre tots els tributs de Catalunya.

Artur Mas va explicar el contingut de la proposta, que consisteix, essencialment, a conferir la gestió de tots els tributs a l’Agència Tributària Catalana, que ha de tenir totes les atribucions, si bé ha de col·laborar amb les altres agències tributàries, incloent-hi l’espanyola.

Sobre la manera de fer-ho, Mas va parlar de modificar la LOFCA. Sostreure Catalunya del règim comú espanyol no és anticonstitucional, ‘com alguns volen fer creure’, va assegurar; i que ‘amb la meitat del pacte fiscal, Catalunya tindria dèficit zero… Hi ha un canvi de concepte respecte d’això que s’ha fet aquests últims trenta anys, en què l’estat ha recaptat i ens ha finançat d’acord amb les nostres competències.’ Un canvi, ‘que no serà fàcil d’introduir al conjunt de l’estat; però aquestes dificultats no poden ser l’excusa perquè Catalunya no miri de resoldre un dels problemes que té. I aquesta solució, Catalunya la pot fer valer amb més força, si es presenta com un poble unit’.

El ‘quan’ és ara

Per això va insistir en la necessitat d’un acord general. ‘Canviar d’estatus no costa ni un euro. El ‘quan’ és ara, no més tard. És ara, quan ens trobem més necessitats que mai, que ens cal tenir la vista més llarga. El poble català sap que és ara o mai, i el mai no ens el podem permetre.’

Finalment, va demanar a les forces polítiques el màxim consens possible, perquè la ‘batalla serà dura’, si bé és ‘la millor conjuntura per a tirar endavant aquest projecte. I és que ‘l’estat espanyol no té projecte per a Catalunya; tampoc no sembla que la Unió Europea en tingui cap de gaire clar. Però Catalunya sí que té projecte.’

Ara, va advertir, el projecte no s’acaba amb el pacte fiscal: ‘Segur que cal anar més enllà’.

Acord de CiU amb ERC i ICV

Minuts abans de començar el ple, CiU, ERC i ICV-EUiA van arribar a l’acord de votar els set punts de la proposta del govern, que defensa que Catalunya tingui la caixa i la clau de la caixa.

El president d’ERC, Oriol Junqueras, va celebrar l’acord, perquè és un document de futur que consagra ‘la sobirania i la independència fiscal de Catalunya, i perquè servirà per tal que no es torni a intervenir mai més la Generalitat. En aquest sentit, va lamentar que el ple d’ahir coincidís amb la petició de rescat del govern espanyol, que es farà ‘amb els diners que deu al govern català’.

També va assenyalar que el nou model s’inspirava en el model basc i navarrès, i que, per tant, els catalans serien ‘els únics amb capacitat per a decidir sobre els seus impostos’.

Les negociacions no van parar fins a l’hora de començar el ple per mirar d’arribar a l’acord més ampli possible. CiU i PSC van acostar posicions, però les converses es van encallar en el punt de l’agència tributària. El PSC volia una agència consorciada amb el govern espanyol, i CiU defensava que la Generalitat tingués la caixa i la clau.

Segons la portaveu del PSC al parlament, Rocío Martínez-Sampere, Catalunya necessitava un nou model de finançament, però però el seu partit no volia que Catalunya tingués la clau de la caixa.

El secretari general d’ICV, Joan Herrera, va refermar el suport del seu grup al pacte fiscal i va emplaçar el govern i la resta de partits a ‘tractar la proposta del pacte social a curt terme’ sense esperar dos anys. Per ICV, el document aprovat és un pas endavant.

En la seva intervenció, la dirigent del PP, Alícia Sánchez-Camacho, va instar el president a no dur els catalans a la frustració amb una proposta de pacte fiscal inviable, que el govern espanyol no acceptarà. Camacho va apel·lat adesiara a la crisi econòmica i financera i va manifestar que ‘en el moment tant dur en què vivim no es podia plantejar un pacte fiscal contra Espanya’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any