El documental ‘Operació Garzón’, en línia durant vint-i-quatre hores

  • Els impulsors del film se sumen així a la commemoració dels vint anys dels fets

VilaWeb
Redacció
25.07.2012 - 13:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui fa vint anys justos que van començar els Jocs Olímpics de Barcelona. Aquell estiu mateix una quarantena d’independentistes foren perseguits d’una manera indiscriminada sota l’acusació de pertànyer a Terra Lliure. El documental ‘Operació Garzón contra l’independentisme català‘, impulsat per Llibertat.cat, amb el suport d’entitats i associacions com Memòria Contra la Tortura i Alerta Solidària, vol recordar aquells fets. Avui, i durant vint-i-quatre hores, el documental es pot veure de franc en línia.

El jutge Baltasar Garzón va aprovar la incomunicació dels vint-i-cinc detinguts, i disset van denunciar tortures. Garzón no en va fer cas i va donar per bones les declaracions fetes sota tortura.

El dia de la presentació els promotors del documental van dir: ‘Garzón va vulnerar els drets humans amb l’Operació Garzón, com va sentenciar (pdf) el Tribunal Europeu dels Drets Humans d’Estrasburg dotze anys després, condemnant l’estat espanyol per haver vulnerat l’article número 2 de la Convenció contra la Tortura pel fet d’haver-se negat a investigar les denúncies per maltractaments, tot i les proves existents. Però l’aparell polític i jurídic del moment, no ha segut mai, de moment, al banc dels acusats.’

El periodista David Bassa, president del Grup de Periodistes Ramon Barnils i autor del llibre ‘L’Operació Garzón’ (Llibres de l’Índex, 1997), va dir: ‘Hi ha pocs documentals tan necessaris com “Operació Garzón contra l’independentisme català”. És absolutament necessari i urgent, tant des del punt de vista informatiu, com històric, nacional i democràtic.’

Bassa va escriure que els fets del 92 i les conseqüències que van tenir sembla que s’haguessin oblidat: ‘Per això, lluitar contra aquest oblit és de justícia informativa, històrica, democràtica i nacional. Els antics ja deien que, la història, l’escriuen els vencedors. Això és tan cert com que el cel és blau. Però a vegades la història fa giragonses insospitades i un documental ben fet pot aconseguir que allò que el 1992 l’estat va assumir com una victòria sobre l’independentisme –vençut per la tortura i la por–, avui esdevingui una derrota.’

A partir de demà, on es podrà veure el documental?

Des que el van presentar, el proppassat 29 de juny, els autors i promotors del documental han fet moltes projeccions arreu del territori. A més, sovint van acompanyades de xerrades o col·loquis. Aquest vespre, per exemple, es podrà veure a la Plaça de la Música de Cerdanyola del Vallès. A partir d’aquí, la llista és llarga:

Demà, dijous, a les 19 hores es farà un cinefòrum als Cinemes Girona de Barcelona. Divendres, es projectarà a Santa Coloma de Farners. Dissabte a Banyoles i a Quart. Diumenge, a l’auditori de Girona.

El 18 d’agost es presentarà a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE), a Prada. L’endemà, a Sant Llorenç de Morunys.

L’1 de setembre es veurà a Celrà, el 5 a Vilanova i la Geltrú, el 6 a Badalona, el 7 al barri de les Corts de Barcelona i a Roquetes, el 10 a Berga i a Solsona, el 14 a Esplugues de Llobregat, el 15 a Arbúcies, el 20 a Vic, el 21 a Barcelona, el 22 a Sant Celoni i el 27 a Sabadell.

El documental es pot comprar enviant un correu a: correu@llibertat.cat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any