El Govern català i CDC obren la porta al fons de liquiditat espanyol

  • No volen parlar de rescat sinó que parlen d'un crèdit ICO 4

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.07.2012 - 10:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Josep Rull, secretari d’organització de CDC, ha manifestat que sol·licitar el fons de liquiditat autonòmic, que ell l’anomena un crèdit ICO 4, ha d’anar en paral·lel a l’obtenció del pacte fiscal. Aquestes declaracions, fetes durant una jornada de formació sobre el pacte fiscal a Vilafranca del Penedès, se sumen a les del portaveu del govern, Francesc Homs, en aquesta mateixa direcció. Segons Rull: ‘Parlem d’un ICO 4, no ho volem qualificar de rescat. És una solució puntual, l’estructural és el canvi de finançament.’

El govern català no descarta seguir els passos del País Valencià i recórrer al fons de liquiditat de l’estat per fer front als pagaments que té pendents. El portaveu del govern, Francesc Homs, ha deixat la porta oberta a l’accés dels fons que no entén com una intervenció ni un rescat sinó com acollir-se a una altra línia de crèdit de l’institut de crèdit oficial espanyol (ICO).

Actualment, Catalunya és la comunitat més endeutada de l’estat espanyol. Té greus problemes de tresoreria, calcula que ha de fer front a 5.755 milions d’euros d’aquí a finals d’any.

Condicions

Però què implica que una comunitat se sotmeti a aquest fons? El govern autonòmic no podrà emetre valors, ni concertar crèdits a l’estranger (de fet, aquest problema ja el tenia ara el Consell), si no és que disposa del permís del govern espanyol. A més, haurà de presentar i acordar amb el govern espanyol un nou pla d’ajustament, que implica presentar un pla detallat de tresoreria, amb el calendari i els pressupostos mensuals d’ingressos i pagaments, el saldo del deute, el perfil dels venciments dels pròxims deu anys i les necessitats d’endeutament; cada mes s’hauria d’actualitzar aquest pla de tresoreria, i cada any el pla d’ajustament.

En aquest document podeu veure totes les condicions que haurà de complir el govern valencià.

Informació relacionada: Rajoy prepara els ‘homes de negre’ per a intervenir les comunitats

El Fons de Liquiditat s’explica en el decret llei aprovat pel govern espanyol,aquest document de catorze pàgines (pdf).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any