Protestes multitudinàries contra la retallada de Rajoy

  • Van tenir un seguiment important a les principals ciutats de tot el país

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.07.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les manifestacions contra la llarga llista de retallades que el govern espanyol va aprovar divendres de la setmana passada van omplir ahir els carrers de les grans ciutats del nostre país (vídeo).

Pels sindicats convocants, les mesures perjudiquen especialment els desocupats, els treballadors públics i els pensionistes; a més, agreujaran la desocupació i allargaran la recessió econòmica. Moltes associacions i partits polítics es van sumar a la convocatòria i van sortir al carrer a protestar.

La manifestació de Barcelona va sortir de la Ronda de Sant Pere i va desbordar completament la Via Laietana. Segons els mossos d’esquadra, hi van confluir uns quaranta mil manifestants, però, segons els sindicats, quatre-cents mil. Els manifestants van avançar lentament per la Via Laietana amb un ànim molt reivindicatiu. El dibuix de les tisores es veia per tot, però també s’hi veien cartells originals i molts crits de ‘que se jodan ellos’, de rèplica a la diputada Andrea Fabra del congrés espanyol. 

També hi havia representants de moltes col·lectivitats i gremis que volien fer sentir les seves protestes particulars. Els més sorollosos foren els bombers, que encenien bengales i tiraven petards. Però també hi havia molta gent del sector de la cultura que es queixaven de l’apujada de l’IVA i que cridaven ‘la cultura no és un luxe’. També hi havia molts manifestants amb estelades que que escandien ‘independència’ i clamaven per l’estat propi.

A València uns tres-cents mil manifestants, segons estimacions dels sindicats, van resseguir els carrers del centre. Entre aquests, molts treballadors de la funció pública: policies, bombers, mestres, treballadors sanitaris, de l’administració de justícia i de Ràdiotelevisió Valenciana.

A Palma la manifestació va sortir de la plaça d’Espanya, formada per quaranta mil participants, segons els sindicats. Les protestes de Maó i Eivissa es van fer a la plaça de l’Esplanada i al passeig Vara de Rei, respectivament.

A Alacant, uns setanta mil manifestants, segons els sindicats, van sortir de l’IES Jorge Juan; i a Castelló foren a milers els qui protestaren des de la plaça de les Aules fins al final del recorregut.

A la de Girona, que va començar a la plaça de la Independència, hi van acudir uns deu mil manifestants. A Lleida, uns tres mil cinc-cents. També hi va haver manifestacions a Tarragona Vic, Sabadell, Terrassa i Tortosa.

Més informació: 

Llista de les dures reformes

Rajoy elimina la paga de Nadal dels funcionaris i apuja l’IVA al 21%

Llàgrimes a Itàlia per la retallada; aplaudiments a Espanya

Krugman i Sala i Martín, visions oposades sobre la retallada de Rajoy

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any