Joan Margarit i la ‘connexió andorrana’

  • L'editorial Andorra ha publicat 'Marbre d'aire', una antologia de poemes que entronca amb l'adolescència del poeta

VilaWeb
M. S.
09.07.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pare del poeta i arquitecte Joan Margarit (Sanaüja, 1938) també era arquitecte i va treballar per a l’empresari hoteler Bartomeu Rebés construint el primer pavelló del Park Hotel Andorra, un dels més importants del país. En aquella època, a la primeria dels anys cinquanta, un Margarit adolescent, de dotze anys, hi va fer algunes estades. El futur poeta va viure un primer amor per la filla petita de la família Rebés. Ara, més de seixanta anys després, la ‘connexió andorrana’ de Margarit amb la família Rebés torna a fer-se sensible al llibre ‘Marbre d’aire‘, una selecció de poemes dedicats a les arts, amb un d’inèdit, que publica l’Editorial Andorra, propietat dels Rebés.

Margarit titula l’inèdit ‘Paratge’, i evoca tota aquella època a Andorra. Aquest poema està posat l’últim. El primer, a mode de pòrtic, no és inèdit, es va publicar a ‘Casa de misericòrdia’, però també fa referència a la relació del poeta amb el país del Pirineu. Es diu ‘Hotel Andorra Park’, i aquest sí que recorda ‘aquell noi’ que ‘va amagar sota una pedra / una carta d’amor i va fer un mapa, / el veritable mapa d’un tresor’. L’edició també inclou dues fotografies de Margarit a Andorra d’aquella època.

El crític Sam Abrams, que a fet la selecció del centenar i mig de poemes que conté el llibre, defineix el projecte com una tria significativa dels poemes que, al llarg de la seva carrera literària, Joan Margarit ha dedicat a les arts. També recorda que aquesta antologia forma part d’una trilogia, juntament amb ‘Poesia amorosa completa’ (Proa, 2001) i ‘Barcelona amor final’ (Proa, 2007), totes dues responsabilitat d’Abrams. El crític ha agrupat els poemes segons les arts, totes necessàries per al poeta: filosofia, arts visuals, arts plàstiques, música, poesia, literatura i arquitectura.

L’editoria Andorra va néixer el 1967 de la mà de l’empresari Bartomeu Rebés i de l’editor Jaume Aymà. Van portar el projecte plegats fins el 1973, quan el va continuar Rebés tot sol. I és a partir d’aleshores que el segell se centra en la publicació de temes vinculats a Andorra i de llibres d’autors andorrans. Al 1997, amb la mort de Bartomeu Rebés, va continuar l’editorial un dels seus fills, Xavier Rebés, que encara ‘encapçala, encara que amb Lluís Viu Rebés ja s’hi ha incorporat la tercera generació de la família. Es tracta d’una editorial petita que publica uns quatre llibres l’any de mitjana.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any