Otegi, mil dies de presó

  • Cinc dirigents de l'esquerra abertzale continuen empresonats · Els acusen d'haver format part d'ETA, malgrat que van obrir el procés del final de la violència

VilaWeb
Redacció
09.07.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 13 d’octubre de 2009 la policia espanyola va detenir alguns dirigents de l’esquerra independentista basca, entre els quals Arnaldo Otegi, Rafael Díaz Usabiaga, Miren Zabaleta, Arkaitz Rodríguez, Sonia Jacinto, José Luis ‘Txelui’ Moreno, José Manuel Serra i Amaya Esnal. Eren acusats de voler refer amb Bateragune (‘lloc de trobada’, en èuscar) la il·legalitzada esquerra abertzale per ordre d’ETA, segons la policia.

Batasuna havia estat il·legalitzada el 2003 amb l’aplicació de la polèmica Llei de Partits espanyola

Les activitats de la formació política basca es van fer més difícils des d’aleshores, però així i tot el 14 de novembre de 2004 va fer un acte a Anoeta, on Arnaldo Otegi va presentar el que va dir que eren les bases per a superar el conflicte basc. Era la plasmació més clara fins aleshores de la demanda de l’esquerra abertzale a ETA perquè abandonés la lluita armada. Entre el març i el desembre de 2006 ETA va declarar una treva que va acabar amb l’atemptat contra l’aeroport de Madrid. 

La detenció de l’octubre de 2009 va arribar en aquest context, amb els dirigents de l’esquerra abertzale parlant cada cop més clar d’un futur sense ETA. Paradoxalment, els detinguts en l’operació Bateragune van ser condemnats per l’Audiencia Nacional espanyola el 16 de setembre de 2011, per ‘formar part d’ETA’, a deu anys de presó en el cas d’Otegi i Usabiaga. 

Posteriorment, el 7 de maig de 2012, el Tribunal Suprem va rebaixar les condemnes dels encausats, a sis anys i mig en el cas d’Otegi, perquè va considerar que no es podia provar que fossin membres d’ETA.

Actualment segueixen a la presó Arnaldo Otegi, Rafael Díaz Usabiaga, Arkaitz Rodríguez, Miren Zabaleta i Sonia Jacinto.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any