Dimputat

VilaWeb
VilaWeb
Dídac Botella
07.07.2012 - 12:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dijous, el jutge que instrueix el cas Brugal va demanar al Tribunal Superior de Justícia del País Valencià que imputés l’actual alcaldessa d’Alacant, Sónia Castedo i el seu predecessor, Díaz Alperi, per tres suposats delictes relacionats amb la revelació d’informació privilegiada, el tràfic d’influències i el suborn.  Amb la parella alacantina s’eleva a dotze -–12!–- la xifra de diputats del PP a les Corts Valencianes imputats en casos de corrupció -–i la llista d’espera és llarga…-–. Això, per tal que la gent ho entenga, vol dir que un jutge ha acusat formalment a un de cada cinc diputats populars del parlament valencià per considerar que hi ha indicis més que fefaents de conductes delictives per part dels Rambla, Costa, Blasco i companyia. Hi deu haver algun parlament democràtic al món en el qual el partit que governa tinga més d’un 20% dels diputats encausats per corrupció i esperant judici?

En un país mínimament normal, als diputats que han estat imputats per un jutge, el seu partit els cessaria instantàniament i d’una manera definitiva perquè, en un país normal, s’entén que els càrrecs electes i públics, han de tenir un comportament del tot impecable, lliure de qualsevol sospita de corrupció. Tanmateix, els valencians i les valencianes sabem de fa temps que no vivim en un país mínimament normal i, per tant, sabem que Alberto Fabra i la resta de diputats que encara –-encara!-– no han estat acusats per un jutge, faran l’impossible per mantenir la normalitat i no fer fora els seus col·legues de partit, entre d’altres coses perquè, com diuen en castellà, ‘hoy por ti, mañana por mi’.

Així doncs, ni dimitiran ni els faran dimitir, tot mantenint la condició de diputats i diputades. Descartada l’actuació política i comprovada la lentitud de la justícia, caldria actuar, si més no, des de la vessant lingüística. Per això, és obligació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua –-ja que l’assumpte té una natura netament valenciana-– de cercar un nou vocable per definir aquesta nova ‘espècie’ política invasora, que amenaça –-talment com el silur a l’Albufera-– d’acabar amb el polític honest i just. Què tal sona ‘dimputat’? ‘Persona que esdevé, per elecció, membre d’una assemblea amb el mandat de furtar en nom d’un poble, grup polític…’. I afegiré una accepció que és, indiscutiblement, majoritària: dimPPutat. ‘Persona vinculada al Partit Popular que esdevé…’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any