El CERN descobreix una partícula que podria ser la de Higgs

  • Permetria explicar per què tenen massa les partícules elementals que tenen massa · Parlem amb el catedràtic de física de la UV, Arcadi Santamaria, sobre la importància del possible avenç científic

VilaWeb
Redacció
04.07.2012 - 09:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els científics de l’Organització Europea per a la Recerca Nuclear (CERN) han anunciat avui han anunciat avui el descobriment d’una nova partícula que podria ser la partícula de Higgs, que permetria explicar per què tenen massa les partícules elementals que en tenen; és la darrera peça del model estàndard que descriu les partícules i les interaccions entre aquestes. ‘Puc confirmar que s’ha descobert una partícula que és consistent amb la teoria de la partícula de Higgs’, han dit els responsables de la investigació.

Hi ha una certa prudència entre els investigadors que han dut a terme el projecte. El portaveu d’un dels dos equips d’investigació, Joe Incandela, ha declarat: ‘Aquest és un resultat preliminar, però pensem que és ferm i sòlid.’

La importància del descobriment

Per a molts físics, com ha explicat a VilaWeb el catedràtic de la Universitat de ValènciaArcadi Santamaria, aquest descobriment és important perquè a partir d’aquí es podran saber si les propietats d’aquesta partícula són les que predeia el model estàndard o si són lleugerament diferents. Molts esperen que siguin diferents per poder perfeccionar la teoria a partir d’estudis posteriors.

La investigació al CERN s’ha dut a terme amb molt de secretisme, tot i que hi han participat unes dues mil persones. I fins avui no s’han sabut els detalls dels resultats aconseguits. La investigació ha estat molt dificultosa perquè el bosó de Higgs és una partícula força pesada i neutra, que vol dir que es desintegra amb molta facilitat perquè és molt delicada. Santamaria diu que el nom de ‘partícula de Déu’ no agrada als científics perquè Higgs no té res a veure amb Déu, sinó que és la partícula que dóna massa a la resta de partícules. 

Els científics de Tevatrion, l’accelerador de partícules d’Illinois, als EUA, ja van anunciar que havien vist un indici de la partícula de Higgs. Però, com bé diu Santamaria, calia esperar els resultats del CERN perquè el Tevatrion és un experiment que no té la mateixa energia ni la mateixa sensibilitat que el de Suïssa. 

Així, amb el descobriment del CERN, totes les partícules que havia predit el model estàndard s’haurien comprovat experimentalment. Santamaria recorda que ‘res en física ix del no res i que aquesta és una teoria que va sorgir els anys setanta a partir d’una sèrie d’experiments previs que descobrien la integració de les partícules’. Si es confirma aquest experiment, la teoria serà completament consistent matemàticament. 

Tot i això, Santamaria ha dit a VilaWeb que la majoria de físics pensen que el model estàndard no és la teoria definitiva i que segurament hi ha més partícules que s’hauran d’incloure en una teoria més perfecta. Per tant, creu que la descoberta del bosó de Higgs és la primera meta que conduirà a una segona, que serà la descoberta de noves partícules que completaran el model estàndard.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any