Les prediccions de Blade Runner, trenta anys després

  • Avui fa trenta anys que s'estrenava a les sales de cinema aquest film de ciència-ficció de culte · La BBC repassa fins a quin punt s'han acomplert algunes de les prediccions que feia

VilaWeb
Redacció
25.06.2012 - 21:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 25 de juny de 1982, avui fa trenta anys, s’estrenava a les sales de cinema ‘Blade Runner‘, un dels films de culte de diverses generacions. Aquest film de ciència-ficció va suposar la consagració del seu director, Ridley Scott, i ha estat influència i un referent per a creadors de cinema, televisió, novel·la i jocs.

‘Blade Runner’ ha estat fortament aclamada, sobretot per avançar-se en el plantejament de qüestions que han esdevingut fonamentals aquest segle XXI, com la globalització, el canvi climàtic o la superpoblació. Per això avui la BBC recull en un article ‘Les prediccions de Blade Runner que s’han acomplert‘ i fa referència a temes com noves llengües que es parlen ara a Los Angeles, cotxes voladors o robots humans. Us en fem tot seguit un resum.

Llengües que desafien l’anglès

A ‘Blade Runner’ es planteja el desafiament de l’hegemonia de l’anglès a Los Angeles del 2019; en el film, hi ha residents que parlen una barreja de llengües europees i de l’Àsia Oriental; actualment, no s’ha arribat a una situació semblant, però la BBC recorda que s’ha duplicat la quantitat de parlants de l’espanyol en aquesta ciutat entre el 1980 i el 2010. I afegeix: ‘Els visionaris pronostiquen que algun dia el xinès mandarí serà la llengua habitual per als negocis a nivell global.’

I cita les declaracions del lingüista francès Claude Hagege, que va dir el 2009 al diari The New York Times que l’hindi i el xinès mandarí algun dia substituirien l’anglès.

Cotxes voladors

En el film de Ridley Scott són cèlebres les imatges de cotxes volant, com el que utilitza el protagonista, Rick Deckard, que interpreta Harrison Ford. ‘No cal dir que no hi ha cotxes que volin’, diu la BBC, però ens informa d’un prototip desenvolupat per l’empresa nord-americana Terrafugia, que pot ser alhora un vehicle per terra o per aire. Ara, el preu previst que pot tenir rondaria els 280.000 dòlars; i és poc probable que s’acabi generalitzant…

Reconeixement de l’iris

Els cotxes voladors són encara una fantasia, però no pas l’escaneig de l’iris, que a ‘Blade Runner’ es fa servir per al reconeixement dels ‘replicants’, però que a ‘Minority Report’, un film basat en un conte de Philip K. Dick, s’utilitza per a reconèixer la identitat dels éssers humans. Avui el sistema de reconeixement de l’iris es fa servir en aeroports i punts de control fronterers.

Intel·ligència artificial

En relació amb els avenços en intel·ligència artificial, els ‘replicants’ de ‘Blade Runner’ semblen éssers humans sintètics, i no pas robots, però no tenen pas un comportament emocional normal; la prova Voight-Kampff serveix per a mesurar les respostes empàtiques, diu la BBC, que apunta que té similituds amb les proves que es fan per mesurar els avenços en intel·ligència artificial. Però no s’han creat encara màquines que combinin el comportament de les persones, el llenguatge i la mecànica del cos humà.

La colonització d’altres planetes

‘Blade Runner’ es va imaginar un món en què la majoria dels éssers humans havia fugit a colònies fora de la Terra, més plaents per a viure-hi, gestionades per empreses privades.

Ara ens trobem en un moment de disminució dels fons estatals per a l’exploració espacial. I les empreses privades són molt i molt lluny de poder colonitzar uns altres planetes. Sembla difícil que el 2019 hi hagi emigracions interplanetàries.

La moralitat dels robots

I el film planteja també una qüestió moral, constant en la ciència-ficció: les conseqüències de crear vida intel·ligent a semblança dels éssers humans. ‘La qüestió que planteja el film és si hem d’atribuir l’estatus de persones a les màquines’, diu la doctora Anne Foerst, professora associada de ciències informàtiques a la Universitat de St. Bonaventure, a Nova York. ‘Blade Runner’ fa servir la metàfora de la tecnologia per explicar per què la societat decideix que alguns grups de persones són acceptables i uns altres no.

Actualment es treballa en un sistema de control per a robots militars ‘per assegurar-se que compleixen les regles del combat’, diu Allen, que també recorda que s’investiga la creació de robots per a cuidar gent gran.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any