El Senat paraguaià destitueix el president Fernando Lugo

  • Molts països llatinoamericans denuncien un 'cop d'estat' i no reconeixen el successor

VilaWeb
Redacció
23.06.2012 - 09:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Senat paraguaià ha aprovat la destitució del president, Fernando Lugo, després de fer-li un ‘judici polític’ per haver deixat que ‘s’imposi la inestabilitat institucional al país’, sobretot arran dels aldarulls de la setmana passada a la localitat de Curuguaty, on disset persones van perdre la vida en topades entre pagesos i policia. La Cambra de Diputats del Paraguai va resoldre dijous d’examinar la responsabilitat de Lugo en els fets i ahir el Senat va destituir-lo per trenta-nou vots a favor i sols quatre en contra. El vice-president Federico Franco, de l’oposició liberal, n’ha assumit el càrrec.

En una compareixença a la residència presidencial, el Palau de López, Lugo ha deplorat la destitució, que ha qualificat de cop ‘cobard i amb alevosia’ impulsat per una ‘dreta perillosa’, en al·lusió al Partit Liberal Radical Autèntic (PLRA), que obté el poder de la mà del fins ara vice-president, Federico Franco. ‘Avui surto per la porta més gran de la pàtria: per la porta del cor dels meus compatriotes.’

El mandatari sortint ha criticat la maniobra política impulsada pel principal partit de l’oposició: ‘És la història paraguaiana sense democràcia la que ha estat ferida profundament. Espero que els seus executors tinguin present la gravetat dels seus actes’, ha afegit. ‘No és Fernando Lugo qui és destituït, és la història paraguaiana, la democràcia és la que ha estat ferida profundament i transgredida.’

‘Sempre he actuat en el marc de la llei, tot i que s’hagi torçat’, ha afirmat en to solemne: ‘Em sotmeto a la decisió del Congrés, però estic disposat a respondre com a ex-mandatari.’

‘Amb quasi quatre anys d’exercici de la presidència del Paraguai, avui m’acomiado com a president de la República, però no m’acomiado com a ciutadà paraguaià i he de servir aquesta nació allà on em necessiti, tal com havia jurat; no responc a classes polítiques, no responc a la màfia ni al narcotràfic, he respost i respondré a la crida dels compatriotes.’

L’ex-bisbe catòlic Fernando Lugo va aconseguir aturar, amb l’accés a la presidència l’abril de 2008, l’hegemonia de seixanta-un any del Partit Colorado al capdavant del govern del Paraguai.

La Constitució del Paraguai preveu a l’article 225 que el president de la República pot ésser sotmès a un judici polític ‘per mal acompliment de les funcions, per delictes comesos en l’exercici dels seus càrrecs o per delictes comuns’. L’acusació ha de ser presentada per la Cambra de Diputats i rebre el suport de dos terços dels legisladors.

L’últim judici polític a un president paraguaià va tenir lloc el 1999 quan Raúl Cubas va ser acusat de mala gestió de les seves funcions arran de l’assassinat del llavors vice-president, Luis Argaña, i la mort de set manifestants. Cubas va renunciar el càrrec abans que s’acabés el procés judicial. En el cas del president Lugo, el detonant va ser la mort de disset persones en les topades que es van produir fa una setmana quan la policia va irrompre a la finca Morumbí, propietat de l’ex-senador de l’opositor Partit Colorido Blas Riquelme, per desallotjar-ne el centenar de pagesos que des de feia tres setmanes ocupava la finca per protestar per l’escassetat de terres agrícoles. Aquest fet va desembocar en la dimissió del ministre d’Interior, Carlos Filizzola, i del comandant de la Policia, Paulino Rojas, acceptades per Lugo.

Protestes al carrer i internacionals

Milers de persones s’havien aplegat davant el Senat en suport de Lugo i, després de la votació, es van produir alguns incidents i topades entre manifestants i forces de seguretat. Hi ha hagut no pas menys de deu persones ferides. A més, el grup Anonymous s’ha responsabilitzat immediatament després de la destitució de l’atac contra la web de la presidència paraguaiana, a la qual encara no es pot accedir. 

Fora del país, la majoria de països llatinoamericans han denunciat la destitució de Fernando Lugo i l’han considerada un cop d’estat. En alguns casos, com el dels governs de Bolívia i Veneçuela, ja han anunciat que no reconeixeran el nou president en funcions, perquè ha arribat al poder gràcies a un ‘cop del congrés’ gestat pels ‘neoliberals’ en col·laboració amb terratinents locals.

Per la seva banda, l’Organització d’Estats Americans (OEA) ha decidit enviar una missió al Paraguai per seguir la situació de prop.

    Recomanem

    La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

    Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

    Fer-me'n subscriptor
    des de 75€ l'any