Hollande imposa el seu pla de creixement

  • Els presidents d'Alemanya, França, Itàlia i Espanya acorden un pla de 130.000 milions per al creixement econòmic · Espanya demanarà dilluns el rescat

VilaWeb
Redacció
23.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els dirigents d’Alemanya, França, Itàlia i Espanyaes es van reunir ahir a Roma per tancar un acord sobre mesures destinades al creixement, tal com demanava François Hollande, contrari a aplicar només mesures d’austeritat. El primer ministre italià, Mario Monti, va anunciar que la UE destinarà l’1% del PIB de la zona, uns 130.000 milions d’euros, a un paquet de mesures d’estímul per al creixement.

Hollande havia proposat de finançar aquest pla amb fons estructurals de la Unió Europea, del Banc Europeu d’Inversions i de bons comuns emesos pels estats membres. En la seva intervenció, el president francès va instar a fer servir els mecanismes a la UE per donar confiança als mercats i lluitar contra l’especulació.

Mariano Rajoy va valorar positivament la reunió i va esmentar els cinc acords a què han arribat les quatre principals potències europees: controlar el dèficit públic estatal i no ampliar el deute públic; fer reformes estructurals a escala estatal i europea; aconseguir l’estabilitat dels mercats, i apostar conjuntament per una Europa més unida a escala política, bancària i fiscal.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, que ha defensat fins ara l’austeritat, deia ahir que calia tractar el creixement i l’ocupació de manera enèrgica, va insistir en la necessitat de donar ‘senyals clars’ i va dir que invertir l’1% del PIB en creixement era el que ara necessitava Europa. 

La reunió entre Monti, Merkel, Hollande i Rajoy havia de servir per examinar les solucions a la crisi de la zona euro i les mesures per recuperar l’estabilitat de les seves economies, de cara a defensar una posició conjunta en el consell europeu que es farà a Brussel·les la setmana vinent. Així, els dirigents de les quatre principals potències europees duran el paquet d’ajuda a la cimera europea de la setmana vinent, en la qual també debatran d’incloure l’impost a les transaccions financeres, més conegut com a taxa Tobin.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any