Un llibre que farà Història

  • Editorial núm. 74. Estiu 2012

VilaWeb
Redacció
17.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Associació de Veïns el Llombo editarà la tardor pròxima el llibre ‘Segunda República y Guerra Civil: la Vall d’Albaida, 1931-1939’, del professor de la Universitat de València, Antonio Calzado Aldaria.

Aquest llibre, si més no, ens sembla incomprensible que a hores d’ara cap estament o entitat amb pes a la nostra ciutat no s’haja interessat a publicar-lo o, almenys, no haja mostrat interés per saber-ne. A l’Associació sabíem de la seua existència però ens semblava una obra que traspassava (per la temàtica, qualitat i importància del llibre) l’àmbit d’una modesta i alhor xicoteta associació veïnal per editar-lo. Finalment, davant la constatació que, o ens fèiem avant, o corríem el risc d’observar com es quedava inèdit, ens hem proposat de publicar-lo. El llibre comptarà, de moment, amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Ontinyent i de l’Institut d’Estudis de la Vall d’Albaida (IEVA) que adquiriran cadascú el 5% de la tirada total del llibre.

‘Segunda República y Guerra Civil: la Vall d’Albaida, 1931-1939’ és un compendi excel·lent, sense cap mena de dubtes, del que va passar a Ontinyent i la comarca de la Vall d’Albaida en la dècada dels trenta del segle passat. Per què diem excel·lent amb aquesta contundència? Doncs perquè Calzado ha tingut la gran virtut de, en primer lloc, buscar en un sense fi d’arxius, recollir un bon grapat de testimonis i estudiar la premsa de l’època per tindre un coneixement tan fidedigne com siga possible de com van ser les coses. I, una vegada sabut i exposat, amb una capacitat d’anàlisi extraordinària (la capacitat d’anàlisi que té Antonio Calzado) fa una dissecció detallada per saber què va passar i, sobretot, per què va ocórrer, navegant en tot moment per la línia de la més absoluta equidistància i sense prendre, en cap moment, partit per una o altra opció. Simplement descrivint el què i el com. Senzillament magistral.

L’autor, Antonio Calzado Aldaria, no és un qualsevol. Imparteix classes a la Universitat de València d’on és doctor en Història. Encara que és manxec d’origen, resideix a la Pobla del Duc. I, a hores d’ara, és el millor cronista de l’època de la Segona República i la Guerra Civil de les comarques valencianes, on té publicats tot un seguit de llibres, sectorials o globals, que descriuen la que a la fi va resultar tràgica dècada dels anys trenta del segle XX. Així mateix, Calzado també és autor dels textos introductoris de ‘La Guerra Civil en la Comunidad Valenciana’, magna obra en 18 llibres, que va editar el diari Levante–El Mercantil Valenciano en 2006. I com a bon coneixedor de la matèria, és l’autor, junt a Ricard Camil Torres Fabra, del volum vuit d’aquesta col·lecció, que es centra, precisament, en les històries locals de la guerra.

Amb ‘Segunda República y Guerra Civil: La Vall d’Albaida, 1931-1939’, l’ontinyentí, el valldalbaidí, es trobarà un material de primeríssima qualitat per saber una part molt fosca de la nostra història recent i col·lectiva, i per fer-se una composició molt aproximada i fidel de la realitat que van viure els nostres avis. Una història, en uns casos amagada perquè els qui havien perdut la guerra volien per totes totes passar pàgina i oblidar aquella desfeta i també per la por i, en altres casos, molt manipulada, per quan al col·lectiu social únicament li arribava la versió reiterada i reiterativa del bàndol guanyador. Si a Ontinyent no li espanta la seua pròpia història, aquesta, la lliçó magistral d’Història la trobaran el proper mes d’octubre a l’Associació de Veïns el Llombo. Serà aleshores quan apareixerà l’obra ‘Segunda República y Guerra Civil: La Vall d’Albaida, 1931-1939’.  

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any