Espanya ja paga més d’un 7% d’interès pels bons

  • La prima de risc es dispara fins als 550 punts, després de la rebaixa de qualificació feta per Moody's

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.06.2012 - 10:54

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La prima de risc que ofereixen els inversors pels bons espanyols a deu anys respecte els alemanys s’ha situat als 550 punts bàsics aquest matí, amb una rendibilitat de més del 7%. Espanya, doncs, ja paga un interès pels bons a deu anys que suposa un nou màxim des de l’entrada de l’euro, i supera la línia vermella de la zona d’intervenció, tenint en compte que Grècia, Irlanda i Portugal van ser intervinguts quan van superar el 7% d’interès.

La prima de risc espanyola s’ha apujat més de vint punts després de la rebaixa de qualificació del deute que ha fet Moody’s, que passa de A3 a BAA3, amb perspectiva negativa, i deixa la prima de risc a punt del bo escombraria.

Segons que va anunciar ahir l’agència de qualificació en un comunicat, la decisió respon al rescat sol·licitat pel govern espanyol, al limitat accés al mercat financer i a la dèbil situació econòmica.

Almunia diu que el govern espanyol tancarà algun banc nacionalitzat

El comissari europeu de competència, el socialista Joaquín Almunia, va apuntar ahir els noms de les tres entitats intervingudes de moment per l’estat espanyol, Banc de València, Catalunya Caixa i Novagalicia Banco, i va dir que el govern espanyol n’haurà de liquidar un d’aquests. Però no va dir quin. L’argument, segons Almunia, és que en algun cas surt més a compte, és menys car, tancar una entitat que no rescatar-la i reestructurar-la. Ara, fonts del govern de Mariano Rajoy que citen alguns diaris espanyols asseguren que no tenen pas la intenció de liquidar cap entitat.

‘Si no m’equivoco, un dels tres, segons les intencions de les autoritats espanyoles, s’encamina cap a una liquidació, perquè no sigui una preocupació constant després de la reestructuració, va dir Almunia en una entrevista a l’agència Reuters. Es referia a aquestes tres entitats, Catalunya Caixa i Novagalicia Banco, que han estat nacionalitzats, i el Banc de València, intervingut, pendent de l’aprovació de la comissió europea per a la reestructuració. Bankia encara ha de demanar formalment l’aprovació per al pla de recapitalització.

‘En cada anàlisi de cada institució financera sempre intentem estimar el cost alternatiu d’una liquidació’, va dir. Però va precisar que ‘si el cost de la liquidació és menor per als contribuents que no el rescat, optem per una liquidació ordenada de l’entitat’.

Aquestes declaracions del comissari Almunia van fer més evident que mai que la UE no pensa donar crèdit a Espanya sense condicions, ni tan sols suaus. Justament ahir es va saber que la Unió Europea exigeix al govern espanyol, com a condició per rebre el rescat bancari de fins a 100.000 milions d’euros, que tanqui els bancs amb problemes i la fallida dels quals no desestabilitzi l’economia. ‘No hem de salvar tots els bancs si no és estrictament necessari’, va dir un alt funcionari europeu citat per Europa Press. ‘Hi ha casos en què s’hauran de liquidar entitats’, diu.

Cap banc amb problemes rebrà ajut fins que no presenti un pla de reestructuració que garanteixi la seva viabilitat futura sense subvencions i limiti les distorsions de competència. A més, les entitats que demanin fons públics hauran d’abonar un interès de com a mínim el 8,5% (per sobre del 3%-4% que pagarà Espanya per l’ajut europeu).

L’objectiu d’aquest tipus tan alt és d’empènyer els bancs a intentar com puguin la recapitalització a través de mecanismes de mercat, amb la venda d’actius o fusions. Si no ho aconsegueixen però es considera que liquidar l’entitat en qüestió podria tenir un impacte sistèmic en l’economia espanyol, hi haurà intervenció pública ‘amb condicions molt estrictes’, segons la font.

La UE vol ‘evitar que es facin servir diners públics’, de manera que ‘si hi ha entitats que han de fer fallida, en faran’. Per la seva banda, el secretari d’Estat d’Economia, Fernando Jiménez Latorre, ha refusat la possibilitat que el govern espanyol tanqui algun banc en el marc de la reestructuració financera, i ha dit que amb el rescat es farà ‘quelcom semblant’ al que s’ha fet fins ara des del FROB.

Informació relacionada:

La UE exigirà que Espanya tanqui els bancs problemàtics

Rajoy: ‘Hauríem de celebrar que ens han ajudat’

Preguntes i respostes sobre la intervenció d’Espanya

Krugman: ‘La catàstrofe sense pal·liatius pot ser a la cantonada’

El govern de Rajoy fa el ridícul amb Uganda, el futbol i les bombolles de Báñez

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any