S’ha mort Ray Bradbury, un clàssic de ciència ficció

  • És l'autor de 'Fahrenheit 451' i 'Cròniques marcianes'

VilaWeb
Redacció
07.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptor nord-americà Ray Bradbury (Waukegan, Illinois, 1920) es va morir dimarts a Los Angeles. Autor de novel·la curta i d’assaig, dramaturg, guionista i poeta, va escriure dos clàssics de ciència ficció: ‘Fahrenheit 451’, una crítica mordaç de la censura en un món que té prohibida la paraula, i ‘Cròniques marcianes’, sobre uns primers intents terrestres de colonitzar Mart, de conseqüències inesperades.

El Grup 62 té els drets de la traducció catalana de ‘Fahrenheit 451’, que Edicions Proa va publicar el 2008. Però se n’han fet més edicions: la d’Educaula, destinada a les escoles, i la de LaButxaca (2010). La de ‘Cròniques marcianes’ (2006) també ha estat editada per Proa, igual que ‘Més ràpid que l’ull’ (1997).

Amb la seva mort, els Estats Units perd un dels seus més grans i famosos escriptors, en part responsable de l’imaginari col·lectiu que la gent del segle XX es va fer sobre el segle XXI. Una mostra de la popularitat de Ray Bradbury és l’allau de missatges que corren a Twitter d’ençà que es va saber que s’havia mort. Ara tant ‘Ray Bradbury’ com ‘Fahrenheit 451’ són tema dominant mundial.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any