Joan Canadell: ‘Podem ser els Països Baixos de la Mediterrània’

  • El Cercle Català de Negocis presenta a l’Espai VilaWeb el seu segon llibre, 'Catalunya: estat propi, estat ric' · Hi expliquen com seria una Catalunya independent

VilaWeb
Redacció
07.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Cercle Català de Negocis ja té a punt el llibre ‘Catalunya: estat propi, estat ric‘, que aporta nous arguments econòmics en favor d’un estat propi. El llibre no es podrà comprar fins el 20 de juny, però abans-d’ahir ja es va presentar a l’Espai VilaWeb.

Aprofitant l’avinentesa vam demanar a un dels autors, Joan Canadell, quines eren les conclusions dels estudis que havien fet (vídeo). Canadell es declara molt optimista i convençut que, amb un estat propi, tot serien avantatges.

Segons el secretari del Cercle Català de Negocis, una Catalunya independent seria el quart estat més ric d’Europa, darrere del Luxemburg, dels Països Baixos i d’Irlanda. De fet, creu que són els Països Baixos, més que no pas Alemanya, el model que Catalunya ha de seguir, perquè s’hi assembla molt en uns quants aspectes. I, sobretot, perquè actualment tenen el principal port d’arribada de les mercaderies de l’Àsia, una situació que Catalunya hauria d’ambicionar.

A parer seu, ser la porta logística d’arribada de l’Àsia és una línia estratègica que caldria seguir per a ser un dels primers estats del món. També convertir-se en un pol d’atracció d’empreses ‘start-up’ i esdevenir la seu de grans multinacionals. Tampoc no deixa de banda el turisme, el de qualitat, que caldria potenciar.

Fet i fet, doncs, els estudis duts a terme els fan concloure que amb la independència la desocupació rondaria el 7%, no hi hauria dificultats per a pagar les pensions i una borsa catalana seria més que sostenible.

A més a més, Canadell argüeix que el pacte fiscal no seria tan beneficiós com un estat propi, entre més coses, perquè no podríem decidir el model de país que voldríem. I als qui darrerament han proclamat que, si Catalunya tingués un estat propi, seria més petita i pobra, els aconsella de llegir el llibre.

Totes aquestes conclusions, diu Canadell, es basen en enquestes i estudis ja publicats, tant de mitjans com d’institucions, però també en estudis nous encarregats a economistes, molts dels quals volen preservar l’anonimat.

El llibre, prologat per l’economista Joan Tugores, s’ha finançat amb micro-mecenatge via Verkami, i sortirà a la venda el 20 juny.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any