La Comissió vol que els accionistes paguin els rescats bancaris

  • Vol evitar que es facin amb diner públic · Brussel·les prepara l'embrió d'una unió bancària

VilaWeb
Redacció
06.06.2012 - 11:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Comissió Europea vol que els accionistes i els creditors d’un banc n’assumeixin en el futur el cost de la fallida i del rescat. La proposta implica que s’estableixin uns fons estatals de resolució que tinguin l’obligació de deixar-se diners mútuament per poder finançar, d’una manera transfronterera, la liquidació o la reestructuració d’una entitat amb greus problemes. Això suposaria el primer pas cap a un fons europeu de resolució que la comissió voldria inscriure en una futura unió bancària.

Aquesta unió bancària, de la qual s’espera que la comissió doni algun detall avui mateix, podria incloure sistemes de garantia de dipòsits comuns i un supervisor bancari europeu.

Els fons s’haurien de finançar amb contribucions de la banca, per poder facilitar reestructuracions. Això hauria de permetre, d’una banda, que no es fessin servir més els diners dels contribuents per rescatar entitats amb problemes, com ha passat a l’estat espanyol en el cas de Bankia; i d’una altra, implicaria que els accionistes i els creditors no cobrarien els diners pendents, en part o totalment.

En el cas que un banc tingui problemes de viabilitat, el pla que dissenya la UE, segons diversos mitjans, preveu el nomenament d’un gestor que executiu un pla de resolució que es tingui preparat amb anterioritat; es passos bàsics fonamentals són la venda d’actius per poder pagar el sanejament de l’entitat, la creació d’un banc pont al qual es transfereixin els serveis essencials de l’entitat i gestionar la liquidació dels actius tòxics.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any