Tornen les protestes a Egipte després de la condemna a Mubàrak

  • L'ex-president egipci, condemnat a cadena perpètua per la mort de manifestants i absolt de corrupció

VilaWeb
Redacció
03.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de persones han tornat a sortir al carrer per exigir un càstig més sever a l’ex-president egipci, Hosni Mubàrak, que ahir fou condemnat a cadena perpètua per la mort de manifestants durant la primavera àrab. La simbòlica plaça Tahrir s’ha tornat a omplir aquesta nit, amb manifestants furiosos no només perquè esperaven una condemna més severa sinó perquè sis funcionaris de seguretat han estat absolts dels càrrecs de complicitat i Mubàrak i els seus fills, absolts de corrupció.

Hosni Mubàrak fou condemnat ahir a cadena perpètua pel Tribunal Penal del Caire, que sentencia que Mubàrak va ser còmplice de l’assassinat de prop d’un miler de manifestants pacífics durant les protestes a la plaça Tahrir l’any passat que ell va ordenar reprimir. Una revolta que va començar el 25 de gener del 2011 i que va fer fora del poder a Mubàrak al cap d’un mes.

El tribunal també condemna a cadena perpètua l’ex-ministre de l’Interior, Habibi al-Adli. En canvi, absol els fills de Mubàrak, Alla i Gamal, acusats de corrupció, i sis ex-comandants policíacs que formaven el nucli dur de seguretat del ministeri de l’Interior. De la mateixa manera, tant Mubàrak com al-Adli han estat absolts dels càrrecs de corrupció i desviament de fons públics de què se’ls acusava. El tribunal esgrimeix que aquests càrrecs ja havien prescrit.

Mubàrak, que va governar Egipte durant trenta anys, és condemnat després d’un judici en un tribunal especial que ha durat deu mesos. Amb 84 anys, és el primer dirigent jutjat des que va començar la primavera àrab a principi del 2011.

El magistrat va acabar la lectura del veredicte amb un discurs en què va afirmar que les sentències s’havien pronunciat ‘sense cap dubte’ per posar fi a ‘trenta anys d’opressió’ sota el règim de Mubàrak. ‘Passem de tocar fons a convertir-nos en un far per a la religió. Déu ha ajuntat els nostres cors per a donar-nos forces’, va dir el jutge, que considera que la condemna tenia lloc després d’un judici just.

Protestes al Caire i Alexandria

Però l’històric veredicte ha generat protestes. De fet, els disturbis van començar a la mateixa seu del tribunal penal del Caire, on familiars de les víctimes de la repressió i simpatitzants de Mubàrak es van enfrontar. La policia va carregar contra els dos grups i quatre persones van ser detingudes.

Les famílies de les víctimes denuncien que la sentència és massa lleu, ja que es podria haver dictat pena de mort contra Mubàrak i els seus subalterns.

I a la plaça Tahrir, símbol de la revolució de la primavera àrab, es van anar aplegant des d’ahir ahir al vespre centenars de manifestants per protestar contra la sentència del tribunal, que consideren afí a l’antic règim. A Alexandria, la segona ciutat del país, els manifestants també han sortit al carrer per exigir una purga en la judicatura i l’aplicació de la llei islàmica.

Els manifestants consideren el veredicte una mostra de la manca de prou reformes a Egipte, i també n’hi ha molts que han sortit a protestar per la situació política del país, que es prepara per a la segona ronda de les eleccions presidencials i en què els egipcis només tindran dues opcions: un candidat islamista (Mohamed Mursi) i un ex-primer ministre de Mubàrak (Ahmed Shafiq).

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any