Una penyora fiscal contra l’opacitat sobre els ajuts bancaris

  • El col·lectiu Ciutadania Activa rellança la campanya per la transparència pública que va començar fa quatre anys · Avui es presenta a l'ATC per ingressar-hi la penyora en dipòsit d'un dels membres

VilaWeb
Redacció
29.05.2012 - 12:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els promotors de la campanya per la transparència pública que quatre anys enrere van apostar per la penyora fiscal, el col·lectiu Ciutadania Activa, rellança la iniciativa i anima la gent a fer una penyora en la declaració de l’IRPF amb la intenció de pressionar el govern espanyol perquè faci pública la informació detallada sobre els ajuts als bancs.

‘Vam començar el 2008-2009, quan hi va haver les primeres ajudes als bancs. Vam creure que mentre el govern decidís donar diners als bancs de manera opaca –sense saber d’on surten ni on van a parar ni com es tornen– no ens semblava bé haver-ho de pagar amb els nostres impostos’, explica a VilaWeb un dels promotors de la campanya, Martí Olivella.

Com fer una penyora fiscal per la transparència

L’operació consisteix a posar una determinada quantitat de diners, la que cadascú vulgui, en una de les caselles de la declaració de la renda, tant si surt a tornar com a ingressar. Ciutadania Activa proposa que la xifra tingui relació amb el lema de ‘Som el 99%’, és a dir: 99 euros, 9,9 euros, 99 cèntims, etc.

La quantitat es consigna com a retenció: es guixa la casella on diu ‘Retencions i altres pagaments a comptes’ i s’hi escriu ‘Penyora fiscal per la transparència’.

La quantitat anotada es lliura en dipòsit a l’Agència Tributària Catalana. Juntament amb la declaració de la renda, es lliura el comprovant del dipòsit efectuat en concepte de penyora i una carta on es demana transparència i informació sobre els ajuts al sector financer. ‘Els diem que per motius de consciència, com a ciutadans ens considerem responsables de controlar la despesa del govern en una qüestió tan sensible com és l’ajuda als bancs’, diu Olivella, que convida tothom ‘que no estigui d’acord a com es gestionen els diners d’ajut a la banca i les retallades a fer aquest acte de pressió’.

A la web de Transparents.org hi ha penjat un model de carta per quan la declaració de la renda és amb dret a devolució i un altre per quan la declaració surt a ingressar. En el primer cas, qui fa la declaració afegeix a la quantitat a retornar la xifra de la penyora i s’anuncia que aquesta serà ingressada com a dipòsit. En el segon cas, es fa una reducció provisional de la quantitat que surt a pagar i s’informa que aquesta quantitat restada s’ingressarà en dipòsit com a penyora.

Penyora com a desobediència civil

Martí Olivella explica que n’hi diuen penyora fiscal perquè no és cap objecció: ‘El dia que el govern expliqui i doni informació detallada en una web sobre els diners d’ajuda als bancs, cadascú lliurement decidirà si paga els diners en dipòsit de la penyora’.

Acció avui a l’ATC

L’acció la van començar el 2008 quatre companys del col·lectiu Ciutadania activa, membres de Nova Innovació Social. A un d’ells, Feliu Madaula, li han aplicat recàrrecs de demora i té pendents execucions de sancions. Per això aquesta tarda tenen previst d’anar a l’oficina de l’Agència Tributària Catalana a ingressar-hi el dipòsit que prèviament havia ingressat a una banca ètica (entitat que pot aplicar recàrrecs si tramita un expedient). ‘L’acte d’avui és un acte formal per dir ‘No ens volem escapar, aquí teniu els diners en dipòsits’ –diu Olivella–. I les caixes de garanties de dipòsit aturen els procediments sancionadors.’

Per això Olivella convida la gent a fer la penyora i ingressar-la a l’Agència Tributària Catalana. ‘Si som centenars de ciutadans que fem aquest acte de desobediència, podrem fer prou pressió’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any