Crítiques a l’opacitat sobre els creditors del govern espanyol

  • Diputats de CiU, ERC, ICV-EU i Compromís retreuen que l'executiu de Rajoy no respongui a qui es deuen els diners

VilaWeb
Redacció
21.05.2012 - 19:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern espanyol s’ha negat a respondre a qui ha de pagar els diners d’un deute que és el motiu de les retallades. A una pregunta del grup d’Amaiur, la resposta va ser que aquesta informació era de ‘caràcter reservat’. Hem parlat amb diputats catalans a Madrid, que critiquen que una informació d’importància pública com aquesta pugui ser amagada.

‘En un moment en què s’aposta per la transparència, s’hauria de saber a qui devem aquests diners. Hauria de ser una informació absolutament transparent perquè tots els qui hem de pagar sapiguem justament a qui ho devem’, diu el diputat de Compromís, Joan Baldoví, que considera que ‘la manera de governar del PP va justament en la direcció de continuar governant de manera arbitrària sense arribar a cap consens ni acord amb cap grup de la cambra’.

‘Com hem dit molts cops, el govern espanyol és de tot menys transparent, i aplica una política d’obscurantisme, acompanyada de jocs florals, com la llei de la transparència’, diu Joan Coscubiela. El diputat d’ICV diu que la transparència del govern de Rajoy és irreal perquè ‘quan hom té una majoria absoluta com aquesta, els marcs polítics es restringeixen molt’: ‘Ho denunciem des de fa temps, el govern no només fa el contrari del que va prometre sinó que cada dia explica el contrari del que fa’.

El diputat d’ERC Alfred Bosch retreu que aquesta és la pitjor manera per generar confiança: ‘No explicar qui són els compradors de deute i dir que això és informació reserva desperta totes les sospites del món!’. A més, Bosch apunta que voler amagar aquesta informació és ‘pensar-se que aquests diners són seus’: ‘Els diners són de la gent, que és qui ha pagat els impostos i qui fa possible que l’administració tingui recursos. El titular de tots els recursos és el poble. La gent té dret a saber qui compra el deute’.

Finalment Pere Macías, de CiU, es mostra partidari de la ‘màxima transparència’, si bé posa en dubte que la informació requerida estigui disponible: ‘no sé si és fàcil de trobar o si hi ha alguna mena de confidencialitat al respecte’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any