Puig xifra en mig milió d’euros el desplegament de mossos a Barcelona per la reunió del BCE

  • Creu que amb els 4.500 agents catalans n'hi hauria hagut prou per protegir la cimera · No se sap quant ha costat el trasllat a la ciutat de 3.500 guàrdies civils i policies espanyols

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.05.2012 - 12:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller d’Interior, Felip Puig, ha quantificat entre 400.000 i 500.000 euros el cost del desplegament policíac dels Mossos d’Esquadra per la reunió del Banc Central Europeu (BCE) a Barcelona. En declaracions a Rac1, Puig l’ha considerat un ‘import raonable’ per a aquesta mena d’esdeveniments. També ha dit que els quatre mil cinc-cents mossos desplegats a la ciutat eren suficients per a garantir l’ordre públic i la seguretat ciutadana, i que té ‘la impressió’ que només amb la presència del cos català n’hi hauria hagut prou.

En aquest sentit, el conseller ha assegurat que ha buscat no entrar en conflicte amb el govern espanyol per aquesta qüestió i creu que s’ha resolt d’una ‘manera adequada’: els mossos s’han encarregat de l’ordre públic i la seguretat ciutadana i les forces de seguretat espanyoles, de la protecció de les personalitats i dels edificis on es feia la reunió.

‘Si el dilema era una Barcelona ‘rosa de foc’, aldarulls, Starbuck’s cremats i manifestacions o una ciutat raonablement segura i que la reunió es fes amb tranquil·litat, s’ha aconseguit el resultat buscat.’

Per la seva banda, el secretari de Seguretat espanyol, Ignacio Ulloa, ha assegurat que el dispositiu policíac conjunt entre la policia, la guàrdia civil i els mossos ha evitat que ‘es rebentés’ la reunió del BCE. ‘Quan hi ha pressió i control, els violents no apareixen’, ha manifestat en conferència de premsa referint-se als incidents de la vaga general del 29 de març a Barcelona.

Crítiques pel cost i la desproporció del blindatge policíac

Malgrat l’enorme desplegament policíac per carrers, places i sortides de metro del centre de Barcelona, arran de la reunió del Banc Central Europeu, i la manifestació d’estudiants universitaris en vaga, ahir no hi hagué incidents. Això sí, les crítiques per la desproporció i pel cost del desplegament de seguretat es van fer sentir força.

A la plaça de la Universitat, a la de Catalunya, al carrer de Pelai, a l’entrada de l’Hotel Arts, seu de la reunió del BCE, i al Palau Reial és on va haver-hi un desplegament de la policia més important.

La manifestació va procedir sense incidents notables, formada per milers d’estudiants que contestaven l’encariment de les taxes i la retallada de recursos a la universitat pública. Els mossos van controlar la capçalera i la cua de la manifestació i van modificar-ne el recorregut. Hi va haver moments de tensió entre agents i alguns manifestants, però no incidents importants.

Uns tres-cents manifestants van continuar després la protesta en direcció a la Facultat de Geografia i Història de la UB, al barri del Raval, però un centenar d’agents antiavalots del mossos els van impedir l’accés a la plaça de Catalunya.

ERC demana pel cost de la reunió i del dispositiu policíac

El diputat d’ERC Joan Tardà ha registrat un conjunt de preguntes adreçades al govern espanyol sobre el cost de la reunió del BCE i dels cossos de seguretat de l’estat mobilitzats per a garantir la seguretat de la trobada. Sobre seguretat i policia, ERC exigeix que es concreti quant ha costat la mobilització, l’allotjament i les dietes dels cossos de seguretat, quantes hores extres han fet i quant han cobrat per aquesta jornada. Els republicans també volen saber quines despeses –i de quina quantitat– ha assumit el BCE i quines la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona.

Més de vuit mil policies

A Barcelona hi havia ahir quatre mil cinc-cents mossos i tres mil cinc-cents agents de la policia espanyola i de la guàrdia civil, mil més que no els previstos. És el desplegament policíac més important fet a la ciutat des dels Jocs del 1992. Per la cimera del BCE, el govern espanyol també ha suspès, del 28 d’abril al 4 de maig, el Tractat de Schengen, sobre la lliure circulació de persones, béns i serveis pels països de la Unió Europea.

Avui hi ha vaga universitària contra l’augment de les taxes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any