Segons Martin Schulz, el problema del català a Europa és Espanya

  • El president del Parlament Europeu, admirador de Jaume Cabré, hi conversa durant mitja hora

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
M.S.
03.05.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president del Parlament Europeu, Martin Schulz, de visita a Barcelona, es va reunir ahir durant mitja hora amb l’escriptor Jaume Cabré. Després de la reunió, Cabré va explicar: ‘M’ha parlat de la seva experiència de lector amb ‘Jo confesso‘ i m’ha fet un parell de preguntes sobre aspectes de ‘Les veus del Pamano‘ que no entenia. Jo li he volgut fer una pregunta política, sobre la llengua, i m’ha vingut a dir que el problema del català al Parlament Europeu és Espanya. Diu que, totes les pegues, les posa Espanya, però que ell és tossut i que tornarà a presentar la proposta d’ús del català.’

Jaume Cabré va confessar que la reunió l’havia emocionat. Martin Schulz no va estalviar elogis a la seva obra, de la qual es declara admirador. Ha llegit ‘Jo confesso’, ‘Les veus del Pamano’ i ‘Senyoria’. ‘Com a antic llibreter, és un bon lector, d’aquells en qui les lectures ressonen a dins’, va comentar Cabré, que no ha volgut referir els comentaris amables del president del Parlament Europeu. Tot i així, ha transcendit que ‘Jo confesso’ l’havia aclaparat.

També va explicar dos fets relacionats amb la lectura de ‘Jo confesso’: la història del violí l’havia commòs perquè ell també conserva un violí del seu pare, amb una història molt emotiva. El pare de Schultz, l’onzè fill d’un immigrant alsacià, era autodidacte i per poder-se integrar a la banda municipal de la ciutat necessitava un instrument. Aleshores, amb un ganivet es va construir un violí. L’altre fet és que, mentre llegia la novel·la, havia fet un viatge colpidor a Israel, perquè hi va conèixer el jutge Gabriel Bach, que havia participat en el judici a Adolf Eichmann, el responsable de la solució final aplicada pels nazis.

Schulz va convidar Cabré a fer una lectura de fragments de la seva obra al Parlament Europeu.

El fenomen Cabré a Alemanya

Cabré es va fer conèixer a Alemanya arran de la Fira del Llibre de Frankfurt 2007, amb la cultura catalana de convidada d’honor. L’editorial Suhrkamp li va traduir ‘Les veus del Pamano’, novel·la que a la fira mateix l’ex-ministre Joschka Fischer va elogiar, i que va originar el fenomen Cabré a Alemanya, on se n’han venut mig milió d’exemplars en cinc anys. Però la xifra resulta petita, al costat dels 60.000 exemplars venuts de ‘Jo confesso’, només des del mes de gener.

Schulz va penjar la bandera catalana al balcó quan era burgmestre de Würselen

Schulz, que va ser burgmestre de la ciutat alemanya de Würselen entre el 1987 i el 1998, ha explicat que havia hissat la bandera catalana, ensems amb l’alemanya, al balcó de la casa de la vila, en ocasió del casament d’una parella catalano-alemanya amiga seva.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any