Els socialistes guanyen la primera tanda de les presidencials franceses

  • Hollande obté el 28,6% dels vots, Sarkozy, el 27% i Le Pen, el 19% · Un dels millors resultats de la història del Partit Socialista, mentre que Sarkozy obté menys suport del previst · Gran èxit de l'ultradretana Le Pen, que esdevé tercera força

VilaWeb
Redacció
22.04.2012 - 20:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El candidat socialista François Hollande ha obtingut un 28,6% dels vots en la primera tanda de les eleccions presidencials franceses. Rere seu, el president Nicolas Sarkozy, es queda amb un 27%. Hollande i Sarkozy, doncs, passen a la segona tanda que tindrà lloc el 6 de maig. Aleshores serà decisiu el vot del Front Nacional, que amb Marine Le Pen al capdavant ha obtingut uns resultats històrics i se situa en tercer lloc amb un 18% del vot.

El d’Hollande és d’un dels millors resultats obtinguts mai pel Partit Socialista, mentre que Sarkozy ha quedat lleugerament per sota del previst.

L’ultradretana Marine Le Pen, per la seva banda, ha superat el millor resultat obtingut pel seu pare, Jean-Marie Le Pen (16,8% el 2002, quan va disputar la segona tanda a Jacques Chirac) i ha sortit vencedora de la batalla pel tercer lloc amb el candidat del Front d’Esquerres, Jean-Luc Mélenchon, que ha obtingut un 11% dels vots, inferior al que s’esperava. En cinquè lloc, el centrista François Bayrou ha obtingut el 9%, en uns comicis amb una participació del 80%.

Així, l’alternativa centrista que representava François Bayrou no ha pogut repetir l’èxit del 2007 arran de la polarització que ha dominat les eleccions d’enguany. També se n’ha ressentit l’opció ecologista d’Eva Joly, sisena força amb un 2%. Amb aquest escenari, l’avantatge d’Hollande s’accentuarà amb tota probabilitat en la segona volta, quan reculli els vots dels candidats de centre i esquerra que han quedat pel camí, i que ja han començat a fer crides al seu electorat per decantar-se pel candidat socialista el 6 de maig.

Le Pen, tercera força també a Catalunya Nord, a molt poca distància d’Hollande i Sarkozy

A Cataluna Nord, la candidata del Front Nacional, Marine Le Pen, ha quedat a molt poca distància dels dos candidats a la segona tanda. De fet, s’ha situat tan sols un punt per sota de Nicolas Sarkozy i un punt i mig del socialista Françoise Hollande, que ha obtingut una victòria força ajustada. Així, Hollande ha guanyat amb el  25,96% dels vots, mentre que el president i candidat de la UMP, Nicolas Sarkozy, n’ha obtingut el 25,31%. L’ultradretana Le Pen s’ha situat molt a prop, amb un 24,23% dels vots. En quart lloc ha quedat el candidat de la coalició d’esquerres Jean-Luc Mélenchon, que ha obtingut un 12,77%.

Hollande: ‘Sóc el candidat de l’aplec pel canvi’

‘Sóc el candidat de l’aplec pel canvi, i aquest aplec ha de ser com més gran millor’, ha dit Hollande poc després de saber la victòria, i ja ha recollit el suport de Mélenchon i Joly en vista a la segona tongada. El dirigent socialista ha declarat que el canvi havia començat i que res no el podria aturar: ‘Depèn del poble francès, o continuem una política fracassada o bé recuperem França.’ Hollande ha defensat que si guanyava en la segona tanda reorientaria Europa ‘en la via del creixement i l’ocupació’ i ha acusat Sarkozy de ‘fer el joc a l’extrema dreta’, responsabilitzant-lo de l’augment de vots del Front Nacional.

Sarkozy proposa tres debats amb Hollande

Nicolas Sarkozy, per la seva banda, s’ha mostrat convençut que guanyarà en la segona tanda i ha dit que protegiria ‘el poble francès durant els pròxims cinc anys’ si sortia elegit. A més, ha proposat de fer tres debats amb Hollande abans del 6 de maig perquè ‘els francesos sàpiguen la veritat’. Els socialistes, amb tot, ja ho han descartat i només n’accepten un.

La sort de Sarkozy a la segona tanda depèn molt, ara, del vot dels militants i simpatitzants del Front Nacional. La candidata ultradretana, Marine Le Pen, ha dit que no indicarà als seus votants què fer a la segona tanda fins el Primer de Maig. Sigui com sigui, Sarkozy s’ha afanyat a captar-los el vot amb un anunci just després de saber l’avantatge d’Hollande: ha proposat d’augmentar el control sobre la immigració: ‘Es tracta de respectar les nostres fronteres, controlar la immigració, lluitar contra l’externalització d’empreses, valorar l’ocupació i la seguretat.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any