L’Ajuntament liquida les comissions de Sant Joan

  • Es desconeix quina serà la gestió del Solsticidi

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
20.04.2012 - 11:03

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Batet preten traslladar l’esperit de la Candela’ a l’organització de la Festa Major, però el canvi de model desactiva les comissions existents sense que es coneguin els nous àmbits de participació i decisió

El dilluns 17 d’abril el càrrec de confiança de cultura de l’Ajuntament de Valls, Jordi Bertran, va reunir a membres de l’antiga comissió de joves, que fins l’any passat organitzava els concerts del Solsticidi de la Festa Major de Sant Joan, així com també representants d’entitats juvenils. Si bé els darrers anys aquesta comissió havia estat convocada cada cop amb més retard, enguany serà pràcticament impossible que pugui fer la seva tasca a causa de la manca de temps i de pressupost.

La informació més important que ha trascendit d’aquesta reunió és que a dia d’avui l’Ajuntament no ha decidit si el model de veles serà el mateix. El que està en qüestió és el sistema de repartiment actual de les barres de bar. Actualment entitats i empreses vallenques poden sol·licitar organitzar una barra; les entitats van per davant a l’hora de l’adjudicació d’espais i no han de pagar el lloguer que se’ls demana a les empreses. Aquesta fórmula s’havia convertit en la font principal d’ingressos anuals de les entitats que hi han participat des de la creació d’aquest model de concerts i veles, durant la legislatura 1995-1998. Una alternativa que tindria l’Ajuntament és fer un contracte de barra que asseguri uns ingressos a la Festa Major, tot i que el format actual de les veles s’ha fet molt  popular arreu del país, on grups d’entitats gestionen les barres dels concerts i s’impliquen en la seva organització (per exemple, les “barraques” de Girona o Reus). Malgrat tot, a dia d’avui l’Ajuntament encara no s’ha posat en contacte amb les entitats que normalment hi participen.

Segons els assistents a la reunió, Bertran va comunicar-los que ja s’ha contractat ‘Els Amics de les Arts‘ com a cap de cartell de la nit central dels concerts, tal com es porta fent des del 2009, moment en el qual l’alcalde va començar a triar grups catalans de gran impacte mediàtic. Això i una suposada limitació de les funcions de la comissió de joves per part del govern, ha estat criticat any rere any per la comissió de joves, argumentant que es buida de caràcter decisori i de pressupost a la comissió, ja que la contractació d’un grup així se n’emporta la major part. L’any passat Batet ja va canviar la relació entre l’Ajuntament i la comissió: si bé cada any la comissió tenia un pressupost per contractar les actuacions musicals, el 2011 Batet es va limitar a oferir una proposta que la comissió havia d’acceptar o rebutjar.

Bertran va comunicar als assistents que Albert Batet creu que l’antiga comissió de joves no era representativa i per això s’ha decidit transportar la manera de treballar de les Decennals de la Candela, però no s’ha concretat com ni quan, tot i estar a dos mesos de la Festa Major. Els antics membres de la comissió de joves han criticat el fet que l’Ajuntament fa quatre anys que només els posa pals a les rodes i que mai ha fet un gest per a promoure i ampliar la comissió, tal com reclamen. També opinen que els assistents a la reunió del dilluns van ser els mateixos que ja formaven part de l’antiga comissió, i que per tant els esforços de l’Ajuntament no s’han de centrar en “aïllar els actuals membres, que són els únics que fa anys que treballen de forma voluntària”, sinó sumar gent nova.

Bertran també va comunicar als joves que enguany hi haurà una retallada molt important en el pressupost de la Festa Major i que per aquest fet s’han plantejat alternatives perquè la festa sigui possible, com ara fer pagar entrada en alguns concerts. La comissió de joves ja critica des del 2009 que per un cantó es congeli o retalli la partida pressupostària gestionada directament per ells, amb arguments econòmics, però en canvi no hi hagi cap problema en contractar grups estrella d’alt catxé.

Altres comissions amb sort diferent

No ha tingut tanta sort la comissió d’espectacles al carrer i infantils, que des de fa anys organitzava els Vespres de Circ. Aquesta comissió no ha estat ni tansols contactada i a dia d’avui no se sap si  s’acabarà convocant, tot i que ja és impossible que tingui temps per a fer la feina d’altres anys. Bertran sí que està treballant fa temps, en canvi, amb membres de l’antiga comissió de balls i elements tradicionals.
El canvi de model que s’està concretant enguany de moment ha desactivat les comissions existents fins l’any passat però no es coneixen els nous àmbits de participació i decisió, que de moment estan concretant-se en reunions bilaterals entre el tècnic Jordi Bertran i algunes persones d’àmbits diferents.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any