De què hauria de demanar perdó el rei espanyol

  • Va demanar unes ràpides excuses per la cacera de Botswana · Detallem uns quants fets pels quals també hauria de demanar perdó

VilaWeb
Redacció
20.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En un gest insòlit el rei d’Espanya va disculpar-se ahir ràpidament per haver participat en una cacera d’elefants quan la crisi econòmica assola l’estat espanyol. Els grans partits polítics espanyols van afanyar-se a acceptar i a agrair la disculpa, però el cas és que Juan Carlos hauria de demanar disculpes per un seguit de fets.

El primer és d’origen. Juan Carlos fou designat pel dictador Francisco Franco successor seu i va jurar lleialtat al dictador, a les lleis franquistes i als principis del ‘Movimiento’. Aquest vincle directe entre ell i Franco es va formalitzar amb la llei de successió del cap d’estat del 1947.

D’aleshores ençà, el rei ostenta  un escut d’armes, un segell i un estendard que mantenen intactes els símbols pre-constitucionals franquistes, els del ‘Movimiento Nacional’, el jou i les fletxes. L’expert en heràldica Armand de Fluvià es demanava el 2004 per què no s’havien canviat aquests símbols i si el rei d’Espanya s’hi trobava bé.

A banda la continuïtat formal del franquisme que representa,  Juan Carlos mai no ha rectificat les expressions de reconeixement i d’admiració del règim dictatorial, com les que va fer en una entrevista d’una televisió francesa i en aquest discurs de la seva proclamació com a rei d’Espanya.

Tampoc no ha demanat mai perdó per les paraules dites en el discurs de l’acte de lliurament del premi Miguel de Cervantes a Francisco Umbral, quan va afirmar: ‘Mai la llengua castellana no ha estat una llengua d’imposició, sinó de trobada; mai ningú no ha estat obligat a parlar en castellà: són els pobles més diversos que han fet seu ben lliurement l’idioma de Cervantes.’

Aquests fets són una petita mostra dels molts pels quals hauria de demanar perdó. Més motius de disculpar-se, podeu consignar-los a Twitter, sota l’etiqueta #quedemaniperdó.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any