Productes de casa

  • La revolució de l’artesania a Catalunya

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Cada vegada hi ha més centres especialitzats en tallers i cursos per aprendre tècniques artesanals a Catalunya, més concretament a Barcelona. Persisteix la transcendència tèxtil que ha caracteritzat la tradició post-industrial catalana. És tal l’expansió de les coses fetes a mà, que fins i tot alguns centres cívics han inclòs aquestes propostes a la seva oferta docent. És el cas de la Casa Sagnier i La Sedeta, on els assistents poden aprendre tècniques de patronatge tradicionals i d’altres més innovadores, com complements amb feltre o cosir un amigurumi (peluix de punt d’origen japonès teixit mitjançant ganxet).

Aquests centres complementen l’activitat que realitzen plataformes especialitzades com el Dudúa o el Club Handmade.“La nostra programació té uns criteris mínims: que ens agradi a nosaltres i que ens sembli prou interessant o divertida. Intentem que no s’assembli gaire a la resta de coses que es fan a altres llocs, però és inevitable, la gent també demanda les coses més populars, així que fem ganxet i costura com a tot arreu”, segons afirma la Deborah, del Club Handmade.

Un bon exemple de com les noves generacions han adaptat les tècniques tradicionals és el cas de les Abuelitas Modernas, un grup femení de joves que es reuneixen un diumenge al mes per satisfer conjuntament la seva passió: la costura i el teixit. Cadascuna utilitza la tècnica i l’estil que prefereix. Les seves trobades no són dedicades a l’aprenentatge, sinó per gaudir cosint en comunitat.

Les Abuelitas Modernas seleccionen acuradament on es reuneixen amb uns requisits mínims: els locals han de ser tranquils, lluminosos i amplis. Segons confirma la Raquel al seu blog, una de les sòcies fundadores, les sol·licituds per apuntar-s’hi han estat molt nombroses, però ja han tancat el grup després d’haver assolit la xifra de 30 membres.

La Diada Mundial de Teixir en Públic (WWKIP) és el major esdeveniment de teixidors del món des de 2005. Es celebra entre el segon dissabte i el tercer diumenge de cada any i, malgrat el seu nom, dura tota una setmana. Aquest any, la Casa Sagnier de Barcelona serà uns dels llocs seleccionats a Catalunya on se celebrarà aquesta diada.

Viure dels productes fets a mà: utopia per a uns, realitat per a altres. Però per tots és un somni i una passió. We are knitters assegura dedicar-s’hi exclusivament, a base d’una estratègia ben pensada i amb perseverança, mentre que Tuppercraft ho considera complicat, sempre que no es complementi amb altres projectes.

Enllaços
Array
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any