Els catalans pagaran l’euro per recepta i l’encariment dels medicaments

  • El govern català manté l'euro per recepta i el govern espanyol aplicarà un copagament farmacèutic

VilaWeb
Redacció
19.04.2012 - 11:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El govern català mantindrà l’euro per recepta mèdica, per més que ara el govern espanyol hagi anunciat que els ciutadans hauran de pagar més per la compra de medicaments. Els catalans hauran de pagar, a més d’un increment d’entre el 10% i el 20% del preu dels medicaments per la mesura anunciada per l’executiu de Rajoy, un euro per cada medicament receptat. Així ho ha dit avui al matí el portaveu del govern català, Francesc Homs.

Homs ha deixat clar allò que Boi Ruiz no s’havia decidit a confirmar, ni ahir ni avui. Sí que havia dit que els dos sistemes eren compatibles. El portaveu ha recordat que l’anomenat tiquet moderador ha de servir per frenar el consum abusiu de fàrmacs.

El copagament farmacèutic espanyol

Els pensionistes, que actualment no paguen res pels medicaments que consumeixen, n’hauran d’abonar un 10% del preu, amb un límit d’entre 10 i 20 euros cada mes, mentre que a les persones actives, que ja abonen el 40% de les receptes, se’ls augmentarà l’aportació fins el 50% o el 60%, segons la renda. Aquesta és la mesura que vol aplicar el govern espanyol i que ha explicat la ministra de Sanitat, Ana Mato. La mesura de copagament de la despesa farmacèutica es podria aprovar divendres al consell de ministres espanyol.

Per evitar perjudicar els malalts crònics, la proposta preveu algunes excepcions parcials, com ara que als pensionistes que gastin més de deu euros mensuals durant tres mesos consecutius, se’ls tornarà els diners que hagin abonat per sobre de trenta euros.

Els treballadors actius que tinguin una renda anual superior als 18.000 euros hauran de passar de pagar un 40% al 50% pels medicaments; els qeu tinguin la renda superior als 100.000 euros, hauran d’aportar el 60%, fins a un màxim de 60 euros mensuals.

Retallada a la sanitat

El copagament farmacèutic és una de les cinquanta mesures que ha plantejat Mato a les comunitats, per establir un catàleg de serveis socials, criteris comuns de qualitat i per a l’ús responsable d’aquests serveis, i garantir la sostenibilitat de la dependència.

Amb aquest nou paquet de mesures, el govern espanyol espera estalviar uns 3.700 milions d’euros, dels 10.000 que vol retallar en sanitat i educació amb ‘més racionalització, l’eliminació de duplicitats i l’eficiència en la gestió dels grans serveis públics’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any