El govern basc restringirà l’ús de les bales de goma a partir del 2013

  • Rodolfo Ares assumeix 'la responsabilitat política' dels fets de dijous, que acabaren amb la mort del jove Íñigo Cabacas

VilaWeb
Redacció
12.04.2012 - 12:31

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller de l’Interior basc, Rodolfo Ares, ha anunciat que l’ertzaintza tindrà prohibit l’ús de les escopetes de bales de goma a partir de l’1 de gener de l’any vinent. Ho ha dit en una compareixença al parlament per a donar explicacions sobre la mort d’Iñigo Cabacas, dilluns passat, per l’impacte d’una bala de goma rebut dijous durant uns aldarulls després del partit de l’Europa League entre l’Athletic i el Schalke 04.

Ares ha dit que l’ús de les bales de goma quedarà prohibit a partir de l’1 de gener del 2013 perquè és el temps que consideren necessari per dotar les unitats de nou material antidisturbi i formar els agents’.

Tot amb tot, la prohibició no serà total, perquè les unitats especialitzades, és a dir, la brigada mòbil i la brigada de reforç, encara les podran fer servir ‘en ocasions excepcionals’. Així doncs, la restricció de les bales de goma afectarà uns 6.000 dels 8.000 agents que integren la policia basca.

El número d’identificació, visible des de l’1 de juny

Una altra de les mesures anunciades per Ares és que a partir de l’1 de juny tots els agents portaran visible el número d’identificació.

El conseller també ha assumit la ‘responsabiliat política dels fets succeïts’ i ha dit hi hauria una investigació rigurosa per tal d’aclarir els fets i, en el seu cas, depurar responsabilitats’. Pel que fa als agents que van participar en l’operatiu de dijous a Bilbao, ha anunciat un expedient intern per determinar si l’actuació es va ‘ajustar als procediments establerts’. 

El debat sobre l’ús de les bales de goma ha generat controvèrsia últimament a casa nostra, arran de les lesions patides per alguns manifestants en les càrregues dels mossos d’esquadra durant els incidents de la vaga general del 29 de març. Vegeu-ho en aquestes notícies relacionades:

Facebook censura una foto del ferit a l’ull per bala de goma dels mossos

‘L’Angelo no recuperarà l’ull, però volem que demanin perdó’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any