L’FMI diu que envellir més que previst és un perill per al sistema econòmic

  • Proposa als governs que retardin l'edat de jubilació i que retallin les pensions

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
12.04.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘L’allargament de l’esperança de vida implica costos financers’, diu el Fons Monetari Internacional en un document (PDF) publicat ahir, i segons el qual la longevitat humana és un perill per al sistema econòmic, perquè fa augmentar el passiu de les pensions i el deute públic dels estats. Per això l’FMI proposa als governs dels estats que retardin l’edat de la jubilació i que retallin les pensions.

Segons el document de l’FMI, si l’esperança de vida augmentava, el 2050, tres anys més, la despesa de l’envelliment (que ja considera enorme) s’apujaria una mitjana del 50%. Per tant, recomana als estats que prenguin les mesures necessàries per a aturar ‘el perill de viure més anys que previst’.

‘És important que les entitats que ofereixen pensions puguin actuar amb flexibilitat: si no és possible augmentar les contribucions o retardar l’edat de jubilació, possiblement caldrà retallar prestacions.’ L’FMI explica que endarrerir l’edat de jubilació allarga el període d’acumulació de recursos per als jubilats i n’escurça el període de gaudir-ne.

Segons l’FMI, els governs i les entitats del sector privat han fet projeccions demogràfiques que subestimen els anys que viu realment la gent; i que els particulars s’exposen al risc financer d’esgotar els recursos dels jubilats. Per tant, invita a abordar amb temps aquest ‘risc’ per evitar ‘efectes negatius profunds en els balanços, ja debilitats, dels sectors públic i privat’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any